De Tweede Kamer wil dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onderzoekt of agenten beter beschermd kunnen worden tegen internetpublicaties van agenten in functie.
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch stelt dat agenten steeds vaker gefilmd worden als zij bijvoorbeeld ingrijpen bij overlastgevende jongeren. Ook worden agenten en hun familie na publicatie van de filmpjes lastiggevallen.
Marcouch spreekt van ‘een nieuw fenomeen’. ,,Het is nieuw dat agenten tijdens hun werk met een camera of smartphone benaderd worden. Het lijkt soms wel of alles zomaar kan”, stelt hij. Marcouch wil dan ook, gesteund door de VVD, dat onderzocht wordt of verboden kan worden dat agenten herkenbaar in beeld komen. Publicatie kan dan alleen als de gezichten onherkenbaar worden gemaakt.
Ook wil de PvdA’er dat agenten getraind worden om met dergelijke situaties om te gaan. Bovendien moeten agenten volgens Marcouch beter uitdragen waar de grens ligt. ,,Het komt voor dat een agent controversieel wordt in een wijk na publicatie van zo’n filmpje. Daar heeft ook de familie last van. Agenten mogen niet gehinderd worden in hun werk”, aldus Marcouch.