Yotam Ottolenghi is bekend van zijn vegetarische kookkunsten. De Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken en schreef recepten voor The Guardian tussen 1996 en 2010. En hij startte in 2002 de eerste Ottolenghi deli in Notting Hill. Na verschillende afhaalrestaurants is er sinds 2011 ook een echt Ottolenghi-restaurant, genaamd Nopi. In 2017 is de Johannes van Damprijs aan hem toegekend.

En bij deze Yotam Ottolenghi en bij het restaurant Nopi mag de Goudse Jolanda van Dongen van Betty Blue in de keuken kijken. Sterker nog ze mag een week lang met hem meekoken.

Op 12 maart vertrekt Van Dongen naar Londen. Ze verdiende de stage door een sollicitatiebrief te schrijven en die samen met haar cv, wat facebookberichten over de topchef en foto’s van haar gerechten naar de Israëlisch-Britse kok en schrijver te mailen.

Yotam Ottolenghi is beroemd vanwege zijn op groenten gebaseerde kookstijl die een mix vormt van diverse keukens uit zowel het Midden-Oosten als het Westen.

Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 14 december 1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken.

Biografie
Hij is de zoon van Michael, een in Italië geboren professor in de chemie en Ruth, een Duitse schooldirectrice. Hij groeide op in Israël. Hij begon als journalist voor Haaretz werd verliefd op de student, Noam Bar. Samen weken ze uit in 1995 naar Amsterdam.

Ottolenghi verhuisde naar Londen in 1997 en volgde een Franse kookopleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu gedurende zes maanden. Daarna begon hij in sterrenrestaurant The Capital in Knightsbridge en vervolgens in het Kensington Place restaurant en Launceston Place restaurant. Daar werkte hij onder chef-kok Rowley Leigh. Daarna werkte hij in Baker and Spice in Chelsea waar hij Sami Tamimi ontmoette. Met Tamimi begon hij de restaurants en schreef hij de boeken.

Samen met Noam Bar en Sami starten ze de eerste Ottolenghi deli in Notting Hill in 2002. Door het succes kwam Cornelia Staeubli mee in de zaak. Na verschillende afhaalrestaurants is er sinds 2011 ook een echt restaurant Nopi. In 2012 verkreeg hij de Britse nationaliteit. Hij is gekend voor zijn vegetarische kookkunsten en schreef recepten voor The Guardian tussen 1996 en 2010. In 2017 is de Johannes van Damprijs aan hem toegekend.

Beeldrechten: Betty Blue / Jolanda van Dongen.

Reageer op dit artikel