In aanloop naar de KNVB bekerwedstrijd tegen Vitesse blikt Alex Snoek van JodanBoysSupport.nl terug naar andere KNVB bekerwedstrijden en de momenten daar omheen.
Vandaag over de gemiste kansen in 2009 om zich te plaatsen voor de KNVB beker en de uitschakeling in 2012 bij SWZ Boso Sneek in de eerste ronde van de KNVB beker.
Het is het sezoen 2008/2009 als Jodan Boys zich voor het eerst mag melden in de Hoofdklasse. Jodan Boys had het (toen nog) hoogste niveau weten te behalen nadat het via de nacompetitie promotie wist af te dwingen.
En het ging dat seizoen niet onaardig. De eerste wedstrijd leek het er op dat Jodan Boys zich al zou verslikken in dit niveau. In Veenendaal kwam DOVO al binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong, maar Jodan Boys rechtte de rug en kwam via Kees Graafland (2 x) terug tot 2-2.
Verrassend genoeg kwam Jodan Boys aardig mee dat seizoen. Er werden veel wedstrijden gewonnen, soms wel met 6-0 (DOVO), 4-0 (Bennekom) of 6-1 (Ajax) en de verliespartijen waren bijna altijd met een doelpunt verschil. Alleen IJsselmeervogels (4-2) en Bennekom (3-1) wonnen met meer doelpunten verschil, maar nog niets om je voor te schamen als debutant.
Ook in de districtsbeker deed Jodan Boys goede zaken. De poulefase werd eenvoudig overleefd met 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van 14-2. Een 13-0 klinkende overwinning op derdeklasser Den Bommel volgde en ook in de sneeuw wist Jodan Boys wel raad met FC Rijnvogels, een seizoen eerder ook al slachtoffer van ons in de nacompetitie en ook nu werd het 2-0 in het voordeel van Jodan Boys. Katwijk werd verslagen vanaf de stip, nadat het Katwijk van Maarten Cieremans (maakte overigens de 1-1), twaalf minuten voor tijd langszij kwam. Marco van Beek toonde zich destijds de gevierde doelman.
Nu was er nog 1 wedstrijd te gaan die Jodan Boys moest winnen. Op eigen veld was de tegenstander zondag Hoofdklasser HBS, dat net als Jodan Boys voor het eerst op dat niveau uitkwam. Aziz el Bouazatti scoorde binnen het kwartier de 1-0, maar toch verliet HBS Gouda met 1-4 overwinning, waarmee het ticket voor de KNVB beker uit het zicht was.
Maar er gloorde toch nog wat hoop om de KNVB beker te halen. Jodan Boys deed tot het laatste moment mee voor het periodekampioenschap in de laatste periode. Maar Jodan Boys speelde gelijk tegen Sparta Nijkerk en daardoor won SDC Putten de derde periode. Kortom twee kansen niet benut, maar een aantal jaar later zou de KNVB beker wel gehaald worden…
Het is begin mei 2012 als Jodan Boys zich opmaakt voor de legendarische kampioenswedstrijd in Hoorn tegen Zwaluwen ’30. Jodan Boys kan kampioen worden in de Hoofdklasse A en daarmee promoveren naar de Topklasse. Het lukt, na een 1-0 achterstand wordt het via Mo Bellahcen en Kees Graafland 1-2 en Jodan Boys is kampioen. Promotie naar de Topklasse is een feit en deelname aan de KNVB beker daarmee ook. Alle topklassers nemen namelijk deel aan de eerste ronde, waarin alleen amateurploegen elkaar nog maar kunnen treffen.
Jodan Boys loot een uitwedstrijd tegen SWZ Boso Sneek in het verre noorden des lands. Na een lange busreis richting Sneek komt Jodan Boys in deze wedstrijd al snel op achterstand. Een eigen doelpunt van Mark Veerman lijkt Jodan Boys wel eens de das om te kunnen doen. Het is een lange zit in Sneek, waar het lang 1-0 blijft. Pas acht minuten voor tijd zet Leroy Brank de gelijkmaker op het scorebord en gaan beide ploegen uiteindelijk na verlenging penalty’s nemen. Nadat Mark Veerman en Bram van Loon een penalty missen, lijkt het voorbij. Dan laat Marvin Straver zien dat hij een ware penaltykiller is en stopt er twee. Maar als bij een 6-5 stand Tim Roggeveen mist, is het over.
Een lange reis naar huis zal volgen. Als de ploeg ‘s-nachts dan ook nog eens in een file komt te staan op de A6 doordat er een koe was aangereden op de snelweg, is het rond een uur of vier in de nacht dat de bus terug komt op sportpark Oosterwei. Dan moeten zelfs enkele spelers nog terug naar Rotterdam waar zij wonen.