In aanloop naar de KNVB bekerwedstrijd tegen Vitesse, komende woensdag 14 december, blikt Alex Snoek van JodanBoyssupporter.nl  terug naar andere KNVB bekerwedstrijden van de Goudse club en de momenten daar omheen.
Nu deel 2 van de weg die Jodan Boys aflegde voordat het de eerste KNVB bekerwedstrijd van in 1978 tegen FC Amsterdam zou gaan spelen.
Het seizoen 1977/1978 staat in de historie van Jodan Boys bekend als één van de betere seizoenen die de club doormaakte. In de competitie is Jodan Boys echter eind mei verder achterop geraakt in de achtervolging op de eerste plaats in de tweede klasse. Jodan Boys wist tegen de hoger geplaatste clubs als Volendam, Rijnsburgse Boys geen potten te breken en verloor ruim (beide wedstrijden met 3-0). Tegen middenmoters Ter Leede en ZOB werd ook verloren, maar na drie verliespartijen op rij krabbelde Jodan Boys toch weer wat op. Overigens won het in die periode wel in de zaterdagbeker van Nunspeet en Serooskerke en stond in de halve finale. De laatste twee competitiewedstrijden voor deze halve finale moesten echter eerst nog gespeeld worden. Van Katwijk werd nipt verloren (2-1), maar de laatste wedstrijd tegen LYRA werd met maar liefst 7-0 gewonnen. Een goede opsteker in aanloop naar de wedstrijd tegen eersteklasser Spijkenisse die de woensdag daarop zou volgen.
Jodan Boys won in Spijkenisse onder het oog van 1300 toeschouwers dankzij een goal van Teus Happel halverwege de eerste helft. Bert Graafland verdubbelde de voorsprong vlak na rust en stelde daarmee een finaleplaats voor Jodan Boys veilig.
Woensdag 31 mei is het dan zover. Jodan Boys neemt het op het terrein van IJsselmeervogels in Spakenburg op tegen landskampioen ACV uit Assen. Op de laatste training voor deze wedstrijd wordt de selectie nog eens goed op de foto vastgelegd.
jodan-boys-oud
Staand: Dick IJsselstein, Theo Nederend, Rob Vuijk, Dirk van Lokhorst, Han de Jager, Karel Revet, Piet Roodenburg, Teus Happel, Peter van Wijk, Ger Perdijk, Martin van Leeuwen. Zittend: Teus Rijlaarsdam, Theo Stekelenburg, Bart van Maaren, Bert Graafland, Remy Bonnier, Joop Alphenaar, Kees Graafland, Arno van Tok.
Op woensdagavond 31 mei is het dan zover om 19u00 trappen beide ploegen af in Spakenburg. Meer dan 1000 supporters reizen vanuit Gouda mee met bussen of eigen vervoer. Spakenburg en de Westmaat worden even bezet door de Goudse supporters.
ACV begon goed aan de wedstrijd en domineerde in de eerste helft. Een aantal gevaarlijke aanvallen leverde echter niet meer dan een corner op voor de club uit Assen. Pas tegen het einde van de eerste helft werd het echt gevaarlijk voor het doel van Jodan Boys. Piet Roodenburg wist het doel bij een aantal kopballen en scrimmages schoon te houden. Jodan Boys kon daar tegenover niet heel veel uitrichten aangezien de verdediging de deur aardig dicht hield. Zo mocht Jodan Boys misschien wel blij zijn dat het met rust nog 0-0 stond.
Na rust kwam Jodan Boys goed uit de kleedkamer. Een poging van Bert Graafland gaat net naast en een kopbal van Remy Bonnier werd van de lijn gehaald. Maar ook aan de andere kant ontstonden vervolgens kansen. Bert Hooijer had zojuist drie kansen gemist om zijn ACV op voorsprong te zetten, een voorbode voor de openingstreffer van de Assenaren. Die treffer viel dan ook na bijna een half uur spelen in de tweede helft. Hooijer kopte een voorzet van Soemeru mooi langs Piet Roodenburg. Vlak voor tijd had Bert Graafland Jodan Boys nog op gelijke hoogte kunnen zetten. Hij zag echter dat een Asser verdediger zijn doelman assisteerde en zijn kopbal van de lijn haalde. Zo verloor Jodan Boys dus de finale met 1-0 van ACV, maar keerde het trots naar Gouda terug.
Supporters op Markt van Gouda
In Gouda had zich inmiddels een aardige groep supporters verzameld op de Markt alwaar de selectie even later arriveerde. Al snel namen zij bezit van de trouwzaal in het stadhuis, waar het feest nog even doorging. Loco-burgemeester Binee en wethouder Sportzaken Houdijk feliciteerden de mannen van trainer Ger Perdijk. Jodan Boys kreeg symbolisch een bal aangeboden en aanvoerder Stekelenburg, trainer Perdijk een voorzitter Boskam kregen een stropdas aangeboden met het stadswapen van Gouda.
Uiteindelijk besloot de KNVB dat Jodan Boys als verliezend finalist ook mee mocht doen aan de landelijke beker in 1978/1979. ACV mocht daar als bekerwinnaar namelijk aan meedoen, maar deze beloning hadden zij als kampioen ook al mogen ontvangen.
Zo ging Jodan Boys dus aan het begin van het volgende seizoen mee in de koker en mocht het meedoen met de landelijke KNVB beker. Volgende aflevering hier meer over….
Statistieken wedstrijd:
31-05-78: ACV – Jodan Boys 1-0 (0-0)
Doelpunten: 74′ Bert Hooijer.
Toeschouw.: 1500
Scheidsrechter: T.H.J.M. van Riel
Opstelling Jodan Boys: Piet Roodenberg, Theo Stekelenburg, Rob Vuijck, Joop Alphenaar, Bart van Maren (Teus Rijlaarsdam), Dick van Lokhorst, Remy Bonnier, Teus Happel, Han de Jager (Arno van Tok), Bert Graafland, Peter van Wijk.
Bijzonderheden: Wedstrijd werd gespeeld op het terrein van IJsselmeervogels.
Bekijk hier nog even de statistieken van de wedstrijden in het bekertoernooi van Jodan Boys.
Bekijk hier het fotoalbum van deze wedstrijd met ook de aankondigingsposter en het programmaboekje van IJsselmeervogels van deze wedstrijd.