In aanloop naar de KNVB bekerwedstrijd tegen Vitesse, blikt Jodan Boys-supporter Alex Snoek terug naar andere KNVB-bekerwedstrijden van de Goudse ploeg en de momenten daar omheen.

Vandaag deel 1 van de weg die Jodan Boys aflegde voordat het de eerste KNVB bekerwedstrijd in 1978 tegen FC Amsterdam zou gaan spelen.

Het seizoen 1977/1978 staat in de historie van Jodan Boys bekend als één van de betere seizoenen die de club doormaakte. In de competitie was Jodan Boys tot halverwege maart slechts twee keer verslagen en stond het op een nette vierde plaats met vijf punten achterstand op koploper Rijnsburgse Boys. Ook in de zaterdagbeker (tot 1981 was er een aparte beker voor zaterdag en zondagteams) deed Jodan Boys het goed. Eind maart stond de wedstrijd in de 1/8 finale op het programma tegen eersteklasser Nunspeet.

Het is zaterdag 13 september 1977 als het Jodan Boys van trainer Ger Perdijk in de zaterdagbeker de eerste wedstrijd gaat spelen. Na twee overwinningen op rij in de competitie, volgende een gelijkspel tegen laagvlieger SV ’35. Jodan Boys, zelf uitkomend in de tweede klasse dit seizoen (het tweede niveau op zaterdag), neemt het op tegen zaterdag vierdeklasser Zevenhoven, dat het seizoen daarvoor door het behalen van een tiende plaats in de vierde klasse degradatie naar de onderbond wist te voorkomen.

Zevenhoven was voor rust de betere ploeg op eigen veld en het kreeg misschien zelfs wel de beste kans met een schot in het zijnet. Toch wist Jodan Boys via Arno van Tok vlak na rust de 0-1 te scoren, waarna de defensie van Jodan Boys de boel goed dicht wist te houden. Zo won Jodan Boys de eerste wedstrijd dus nipt, maar het was wel door naar de volgende ronde.

In de volgende ronde moest Jodan Boys het opnemen tegen eersteklasser Nieuw Lekkerland. Zij werden in 1974 kampioen in de vierde klasse, waarna het kampioenschap in de derde klasse twee seizoenen later volgde. Het voorgaande seizoen speelden beide clubs daardoor in de tweede klasse, waar Nieuw Lekkerland ook kampioen werd in de tweede klasse B, eindigde Jodan Boys in de middenmoot in A. Jodan Boys speelde Nieuw Lekkerland in deze wedstrijd helemaal weg. Na vijf minuten stond de 1-0 van Peter van Wijk al op het scorebord en twintig minuten later de 2-0 van Arjen van der Meer in het doel. In de tweede helft stelde Bert Graafland, die zijn directe tegenstander overigens helemaal wegspeelde, ploeggenoot Arno van Tok in de gelegenheid de 3-0 te maken.

In de volgende ronden rekende Jodan Boys achtereenvolgens af met vierdeklasser Excelsior Pernis (4-2), derdeklasser Valleivogels (5-4) en derdeklasser Krabbendijke (2-1). Inmiddels was het voorjaar aangebroken en mocht Jodan Boys het in Nunspeet opnemen tegen de plaatselijke vv. Nunspeet kwam dat seizoen uit in de eerste klasse en dus wederom een lastige horde voor Jodan Boys. Dat bleek ook wel want na 90 minuten stond het nog 0-0. Beide ploegen gaven de bijna 1.000 toeschouwers weinig vermakelijk voetbal aangezien aan beide kanten weinig risico genomen werd. Pas in de verlenging konden de toeschouwers genieten en liep Jodan Boys via goals van Bert Graafland (2 x) en Arno van Tok uit naar een 0-3 overwinning.

In de kwartfinale volgde een thuiswedstrijd tegen derdeklasser Serooskerke, gadegeslagen door 1.500 toeschouwers, werd deze club, die vorig jaar kampioen werd in de vierde klasse, uiteindelijk ook pas na verlenging aan de kant gezet. Na een 0-0 stand, zorgde Bert Graafland eigenhandig voor de 3-0 eindstand.

Han de Jager komt niet langs zijn directe tegenstander Allard van Serooskerke.

Jodan Boys mocht het in de halve finale gaan opnemen tegen Spijkenisse, dat in de kwartfinale het Rotterdamse Phoenix versloeg. Ook ACV en Go Ahead Kampen zitten nog in het toernooi en zij zijn dus de andere halve finalisten.

Spijkenisse, uitkomend in de eerste klasse werd op eigen veld met 0-2 verslagen. Zo’n 1.300 toeschouwers zagen Jodan Boys via Teus Happel op voorsprong komen. Na rust verdubbelde Bert Graafland de score en zo stond Jodan Boys dus in de finale. Deze finale zou gespeeld worden tegen ACV, dat Go Ahead Kampen versloeg in de andere halve finale.

In de volgende aflevering meer over de finale tegen ACV…

Reageer op dit artikel