,,Stuiter! Er gebeuren super-gave geheime dingen in m’n keuken!! NRC nodigde ons uit om met vier Yotam Ottolenghi fans te koken en te eten uit zijn nieuwe boek SIMPEL dat pas in september uitkomt. Sttt. Ik heb het boek dus al…”, zo liet Jolanda van Dongen van Betty Blue zojuist via haar Facebookpagina weten.

Van Dongen is een groot fan van de kookkunsten van Yotam Ottolenghi. Ze was begin maart dit jaar zelf gastkok bij Nopi het restaurant van topchef en bestsellerauteur Ottolenghi in Londen.

De topchef met Israëlisch-Palestijnse roots ontketende een revolutie in de culinaire wereld door veel groente, fruit en specerijen te gebruiken. Ook schreef hij meerdere kook-Bijbels. Van zijn bekendste werk Plenty zijn wereldwijd bijna een miljoen exemplaren verkocht.

Ottolenghi is volgens velen de man die zelfs broccoli sexy wist te maken. Met zijn bestsellers Plenty, Ottolenghi het kookboek en Jeruzalem wist hij het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten in de keuken tot in alle uithoeken van ons land populair te maken. Samen met zijn zakenpartner Sami Tamimi runt hij een aantal zeer succesvolle traiteurszaken onder de naam Ottolenghi en restaurant Nopi in Londen. Ottolenghi’s inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond en zijn enorme liefde voor ingrediënten. Hoewel hij zelf geen vegetariër is, maakt hij uiterst originele en vernieuwende vegetarische gerechten, gebaseerd op uitgesproken smaken en spannende, frisse combinaties. Behalve kookboeken schrijft hij ook een wekelijkse, zeer populaire column in The Guardian.

Zijn nieuwe kookboek SIMPEL is al te bestellen via www.bol.com