Gouds Dagblad schreef deze dinsdag dat Jennifer Hoffman, de hoofdrolspeler in de zeer populaire tv-serie De Luizenmoeder, les kreeg op de Goudse basisschool De Cirkel. Op de Goudse basisschool in de Plaswijck waar haar moeder, Mary Hoffman, jarenlang les gaf. En dat Jennifer later op het Antoniuscollege is ontdekt door John de Heij.

In een reactie verbloemt de Goudse leraar, schrijver, regisseur en theatermaker – zoals altijd – zijn rol als ontdekker van talent. ,,Haha, nou ja ontdekt. Vind ik altijd zo’n raar woord… Ontdekken doe je met plantjes in de natuur. Of dieren op de bodem van de zee… Maarrrr goed. Ik was toen ook al theatermaker. En ze viel me meteen in de brugklas van het Antonius vanaf dag 1 al op…”

In het allereerst toneelstuk was het voor De Heij al duidelijk dat dit wel een bijzondere dame was: ,,Ze was toen in lengte echt klein, echt een muisje, maar in toneelspelen af zo ver en bijdehand. Ze speelde eigenlijk vanaf de eerste productie al een flinke rol. Dat was in de brugklas. En vanaf klas 2 heb ik haar in de theatergroep gevraagd en heb ik tot aan haar examen
met ontzettend veel plezier met haar gewerkt. In totaal zes jaar lang…”

De Heij weet het nog als de dag van gisteren. ,,Ze had op de middelbare school al zoveel gevoel voor timing. Ik schreef toen de toneelstukken zelf, en soms schreef ik de personages op haar lijf, met haar in mijn achterhoofd. Ik herinner me nog een stuk wat was gebaseerd op het boek ‘Lord of the flies’ waar zij de leiding gaf aan een groep jongeren. Ze speelde deze rol met zoveel humor, maar ook met ontroering.”

,,Ook herinner ik me een stuk waar ze de presentatrice van een keiharde show speelde. Waar de deelnemers alles kunnen winnen, maar ook alles kunnen kwijtraken. Verder waren er de jaarlijkse cabaretvoorstellingen tijdens de Fancy fairs.”

De Heij genoot vooral van de mimiek van de in Gouda geboren Jennifer. ,,Een heerlijke meid is het, brutaal, humoristisch, bijdehand, maar ook lief en sociaal. Juist vooral in het observeren en reageren, wat ze juist nu bij luizenmoeder zo geweldig doet. Met die grote verbaasde ogen van d’r.”

Na haar schooltijd bleef De Heij ‘zijn pupil’ op een afstandje volgen. ,,Vanaf haar allereerst rol in ‘Westenwind’, haar BNN programma’s, Dummy de mummy, tot nu toe De Luizenmoeder. Wat is het overigens een hilarisch goede serie. Voor het eerst in jaren blijf ik thuis voor een tv-serie.”

,,We hebben af en toe nog wel eens contact. Zo is ze enkele jaren geleden voor een programma nog terug op school geweest. Gek, maar als ik haar zie weet ik dat het goed zit. De aandacht die ze nu krijgt dankzij de Luizenmoeder is echt een hype, maar geheel terecht en ik gun het haar van harte. Jennifer is al jaren een hele goede actrice, maar nu wordt haar kwaliteiten nog meer erkent..!”

Beeldrechten: John de Heij.

Reageer op dit artikel