Een bijzonder huwelijksceremonie bij Arti Legi aan de Markt in Gouda. Daar traden Jackeline en René met elkaar in het huwelijk. Het bijzondere daaraan was, dat ze dat voor een tweede keer deden. Dit nadat ze in 2013 van tafel en bed van elkaar waren gescheiden.

,,We hebben elkaar leren kennen in Rotterdam Zevenkamp. Jackeline was een buurmeisje van mij. Het was liefde op het eerste gezicht. ‘Met jou ga ik trouwen en met jou ga ik kinderen krijgen’, zo zei ik al na een van onze eerste ontmoetingen”, zo vertelt René.

Zijn voornemen en voorspelling kwam uit. Eerst kregen ze een dochter, Julie, die werd op 7 juli 1998 geboren. Julie was op haar eerste verjaardag bruidsmeisje toen Jackeline en René gingen trouwen op 7 juli 1999 op het stadhuis van Gouda. ,,We hebben daarna ook nog een zoon gekregen, Marcel op 11 april 2001.”

Het paar en de kinderen bleven tot 2013 bij elkaar, al waren ze daarvoor ook al een keer uit elkaar gegaan. ,,Na 18 jaar huwelijk hebben we er toen echt een punt achter gezet. Er waren dingen veranderd. Zeker in de gevoelens van Jackeline. Wil ik dit nou? We waren al zo lang bij elkaar. Het boek was geschreven. De koek was op.”

De twee bleven overigens dicht bij elkaar in de buurt wonen.  ,,Ik bleef in het huis wonen. Jackeline verhuisde een paar honderd meter en een paar minuten verder op. We kozen voor een co-ouderschap. Dus ieder 50 procent verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen die in de buurt bleven wonen waar ze zijn opgegroeid. We wilden de kinderen niet de dupe laten worden van onze scheiding. Dat het niet te belastend voor ze zou worden. Dus de ene week had ik de kinderen, de andere week Jackeline. Op woensdagavond was de overdracht en aten we met z’n allen bij elkaar.”

Toen de scheiding uitgesproken was, ging Jackeline twijfelen. Wil ik dit eigenlijk wel? Zonder het uit te spreken, zo vertelt René.  ,,Te meer ook omdat ik in de tussentijd iemand anders had leren kennen.  Toen ik Jackeline en de kinderen op een gegeven moment naar Schiphol bracht voor een vakantie, gingen bij mij de ogen ook weer open.  Het gezin was niet compleet. Ik vroeg me af: wat is er gebeurd en wat is er plaatsgevonden. Is dit wat we voor ogen hebben? We zijn toen in 2015 weer bij elkaar gaan wonen. Ja, met een hoop gedoe achter de rug. In een tijdsbestek van twee jaar zijn we uit en weer bij elkaar. Mensen kunnen veranderen. Ja, het is de ware voor me. Altijd al geweest.”

De trouwerij vond plaats met dezelfde mensen. ,,Eén groot verschil… de ambtenaar van de burgerlijke stand hoefde niet meer uit te leggen hoe wij elkaar hebben leren kennen…  We hebben wel gekozen voor een andere locatie. De fraaie en huiselijke omgeving van Arti Legi. In een kleine gezellige ceremonie hebben we een nieuw huwelijk uitgesproken. In een informele ceremonie, met aansluitend een stijlvolle toast in de patiotuin en lunch op de eerste etage. Nu blijven we voor altijd bij elkaar. Vast en zeker.”

Reageer op dit artikel