Jack Bos (54) is bij Cinema Gouda letterlijk de drijvende kracht achter de schermen. De technisch manager is sinds de opening van het complex in november 2014 de persoon die zich ontfermt over alle technische aangelegenheden binnen de bioscoop. Zo zorgt hij er onder meer voor dat de films op de juiste momenten in de juiste zaal draaien en hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de apparatuur. Een interview met deze gepassioneerde vakman.
Jack Bos verveelt zich bij Cinema Gouda geen moment. Sterker nog: hij voelt zich er als een vis in het water. ,,Je trekt steeds weer een ander type publiek voor een film. Het is een heel dynamisch gebeuren. Ik kom nooit in een sleur met dit werk. We hebben namelijk niet alleen film, maar ook speciale voorstellingen zoals opera’s en documentaires over kunstschilders. En zelf ben ik erg geïnteresseerd in techniek en film, dus met deze baan kan ik dat hartstikke mooi combineren. Een droombaan? Ja, zo kun je het wel noemen. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”
Uniek medium
Film is in zijn ogen een uniek medium. ,,Omdat er heel veel kunstdisciplines in zitten. Je hebt het vertellen van een verhaal, een script, het acteren, het camerawerk, de montage; het is een heel complex gebeuren. Ik vind film één van de meest interessante mediums. Film kan een nieuwe trend zetten of veel impact hebben en dat vind ik bijzonder.”
Bos verzorgt al dertig jaar de techniek in de bioscoop van Gouda. Al in 1987 was hij werkzaam in de Arcade-bioscoop, de voorganger van Cinema Gouda. ,,We hadden daar 360 stoeltjes en dat werd al snel te krap. De zalen voldeden ook niet aan de eisen van deze tijd. Al waren het beeld en geluid in orde.”
Inmiddels kent Gouda sinds drie jaar een modern bioscoopcomplex aan de Burgemeester Jamessingel 25. Cinema Gouda telt zes zalen, goed voor een capaciteit van 786 luxe stoelen en 38 VIP-stoelen in zaal 1. Die zaal beschikt ook over het geluidssysteem Dolby Atmos; de nieuwste innovatie in bioscoopgeluid. Tot 64 luidsprekers en 128 audiostreams creëren de illusie van een oneindig gebied van geluid helemaal om je heen.

Zaal 1 in Cinema Gouda

Voor Bos is het allemaal dagelijkse kost, maar ook hij moest zes jaar geleden even omschakelen toen er op technisch gebied grote veranderingen plaatsvonden. ,,Tot 2011 was alles analoog. Dus met 35 millimeter projectoren en heel lange filmstroken. In 2011 schakelde Nederland rigoureus om naar digitaal. Mijn vak hield eigenlijk op te bestaan, maar ik heb ook veel met computers en heb die hele overgang snel opgepakt.”

De projectieruimte
Voordelen digitale tijdperk
Het digitale tijdperk biedt een hoop voordelen, zo schetst Bos. ,,Niet dat analoog slecht was, maar digitaal is net een stukje beter. Een analoge film verslijt, er komen krassen op, dat heb je met digitaal niet. Na een jaar ziet het er nog mooi helder uit. En je kunt heel gemakkelijk films in meerdere zalen draaien. Vroeger had je één fysieke filmkopie in een zaal. Wilde je dat in een andere zaal draaien, dan moest je het handmatig verplaatsen. We hadden wel een systeem dat je kon doorlussen van de ene zaal naar de andere, maar nu is het allemaal veel flexibeler. Er zijn eigenlijk geen beperkingen, je kunt draaien wat je wilt.”

Bos is bij Cinema Gouda, zoals hij het zelf omschrijft, technisch manager in de breedste zin des woords. Het is niet alleen maar het draaien van de films en de bijbehorende playlist met trailers en reclames in de zalen. ,,Denk aan een stukje automatisering, dat het geluid op de juiste momenten harder of zachter gaat, dat het licht zich aanpast of dat het beeldformaat wisselt. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud van de apparatuur. Er kan altijd een speaker of lamp stuk gaan. Verder zorg ik dat de systemen van de kassa’s goed draaien en bij kleine storingen schakel ik de specialisten in, want ik doe niet alles zelf. Ik ga niet zelf sleutelen aan een roltrap of lift, daarvoor ben ik niet bevoegd.”
Is er voor Bos eigenlijk een arbeidsleven denkbaar zonder Cinema Gouda? ,,Nou, er zijn vast alternatieven, maar ik vind dit werk nog steeds heel uitdagend. Ik zou niets anders willen.”
Bron Zoetermeers Dagblad. Zie https://zoetermeersdagblad.nl/interview-jack-bos-cinema-gouda-hobby-werk-gemaakt/