It giet oan (Fries, letterlijk ‘het gaat door’) legendarische, vaak geciteerde woorden waarmee Henk Kroes, voormalig voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, in 1997 het doorgaan van de vijftiende Elfstedentocht aankondigde. Daar had het vanmiddag wel een beetje van weg.
It giet oan:  volgend jaar loopt de ijsbaan rondom het Goudse stadhuis. Trots kondigde Remko van der Hammen vanmiddag  bij de feestelijke opening van Goudse IJsbaan aan dat de grote droom die hij en zijn partners al lang koesteren werkelijkheid gaat worden. Volgend jaar komt er een Goudse IJsbaan rondom het Oude Stadhuys. Een unieke plek voor jong en oud, van beginnend schaatser tot prof, maar ook voor toeschouwers.
De exploitant van de jaarlijkse ijsbaan op de Markt wakkerde het vuurtje vorig jaar zelf aan door op Facebook een impressie te plaatsen van een ijsbaan rond het hele stadhuis. Hij schreef erbij: ,,We hebben heerlijk gedroomd vannacht! Niet voor dit jaar, maar wie weet…”
Gouda heeft nu elk jaar een ijsbaan aan achterzijde van het stadhuis. Het idee voor een baan rond dit markante gebouw werd op Facebook met enthousiasme begroet. Van der Hammen, die al twaalf jaar alles rond de Goudse ijsbaan regelt,  kreeg tal van reacties van Gouwenaars en streekgenoten die het fantastisch zouden vinden als het er ooit van zou komen. En volgend jaar is het dus zover.
Van der Hammen benadrukt dat er nogal wat komt kijken bij zo’n enorme ijsbaan van misschien wel 200 meter lang. ,,Er hangt een flink prijskaartje aan en er moeten veel zaken worden geregeld. Zo moet het stadhuis natuurlijk wel toegankelijk blijven in de periode dat de baan er ligt. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met de gemeente en de marktkooplieden…”
Een grote rol in het waarmaken van de droom was weggelegd voor het bestuur van de Warenmarkt, vertegenwoordigd door Nico Stolwijk. Beide partijen zijn vorig jaar om tafel gegaan om te kijken hoe deze ijsbaan is te realiseren en waarbij de Warenmarkt onderdeel is van het geheel. Het resultaat mag er zijn: een prachtig ambitieus plan dat Van der Hammen samen met al zijn partners en de stad Gouda wil gaan realiseren.
,,We richten ons nu eerst op deze prachtige 12e editie en gaan er met ons team voor zorgen dat wederom duizenden kinderen en volwassenen deze winter verzekerd zijn van ijspret!”, aldus een enthousiaste Van der Hammen.