Imperium Van Gastel breidt verder uit

11 April 2018, 18:26 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het imperium van het Goudse ondernemersechtpaar Sharon en Lennart van Gastel breidt steeds verder uit. Na het Bespaarhuis (financieel advies en verzekeringen), Museumcafé Gouda, restaurant LF Gouda en De Fondue Fabriek gaan de Van Gastels nu ook alle horeca in het voormalige Weeshuis aan de Spieringstraat exploiteren.

Het gaat om een hotel met twintig kamers, een (sterren)restaurant, een foodbar, een zaal voor banqueting en een cocktailbar. Ook komt er een groot terras op de binnenplaats van het complex, waarin tot enkele jaren terug de bibliotheek was gevestigd.

Het is de bedoeling dat het hotel en de andere horeca-voorzieningen eind volgend jaar open gaan. Voor die tijd vindt er een ingrijpende verbouwing plaats.

Het totale plan van voor het voormalige Weeshuiscomplex bevindt zich al in een vergevorderd stadium. Voor de exploitatie van het hotel en de horeca had het enthousiaste ondernemerskoppel Lennart en Sharon van Gastel zich al jaren geleden gemeld. ,,Wij vinden het een fantastische locatie, met veel potentie voor meerdere doeleinden", zo reageerde Sharon van Gastel al in 2015.

De Twentse Sharon en Gouwenaar Lennart wonen met veel plezier met hun dochters Olivia en Lizzie midden in de Binnenstad boven hun verzekering- & hypotheekbedrijf Het Bespaarhuis. ,,Aan het einde van de straat hebben wij LF-Gouda, een Grand Café/ restaurant. Om de hoek hebben wij het Museumcafé Gouda, een romantische trouwlocatie. En zo wonen wij lekker centraal, dichtbij onze bedrijven en de school van de kinderen. Waardoor privé en zakelijk dwars door elkaar heen lopen in ons gezin! Ik voel me ontzettend rijk als ik door het pittoreske Gouda wandel", vertelt Sharon in een eerder interview.

,,Het Anton Pieck gevoel, wat me overviel toen ik hier, vanuit het Twentse landschap, in Gouda kwam wonen, voel ik nog steeds met dezelfde kracht als in het begin. Ik word erg blij van alle nationaliteiten die ik ontvang in onze bedrijven en tegenkom als ik door Gouda loop. Mensen ontvangen en laten genieten (zowel in ons restaurant als de huwelijksgasten in het Museumcafé) is wat me voldoening geeft en net die glimlach van genietende mensen, is waar het wat mij betreft over gaat!"



Toekomst voor het Weeshuiscomplex
Het Weeshuiscomplex aan de Spieringstraat is een verzameling unieke historische panden in het oude centrum van Gouda. Het bestaat uit een aantal bijzondere monumenten die samen een sfeervolle locatie vormen, maar nu grotendeels leeg staan. Goudse ontwikkelaar White House Development (WHD) diende een commercieel haalbaar plan in voor een hotel met restaurant in het Weeshuis en circa 30 loft- en stadsappartementen.

Al geruime tijd wordt gesproken over de herontwikkeling van het voormalige Weeshuiscomplex. Eerdere ideeën en plannen om invulling te geven aan het thema ‘Eten, Verblijven, Ontmoeten’ zijn om verschillende redenen niet doorgegaan. Vooral doordat het thema naast veel kansen ook afbreukrisico kent. Na het afhaken van een eerder geselecteerde partij (SVC Vastgoed uit Oudewater) was er nauwelijks belangstelling vanuit de markt voor het complex totdat WHD met een plan kwam. WHD heeft ondertussen een uitgewerkt planvoorstel met bijbehorende bieding ingediend.

Eten, Verblijven, Ontmoeten
Het plan voorziet in een hotel- en restaurantfunctie (gedacht wordt aan 18-22 kamers / suites) in het voormalige Weeshuis. Het voldoet hiermee aan het thema Eten, Verblijven, Ontmoeten. Hiermee wordt een nieuwe impuls gegeven aan (de binnenstad van) Gouda. Daarnaast blijven de Jeruzalemkapel, Schoolmeesterswoning en het Weeshuisplein conform de wens van de gemeenteraad en het college deels openbaar toegankelijk.

Loft- en stadsappartementen
Voor het overige gaat het plan uit van 25-30 loft- en stadsappartementen en twee stadswoningen. De stadsappartementen zullen vooral interessant zijn voor jeugdig publiek. Jonge professionals en één- of tweepersoons huishoudens. Het gaat om huurappartementen waarbij bepaalde voorzieningen worden gedeeld (zoals de ruimte voor wassen en drogen). Er wordt in beperkte mate voorzien in een aantal (elektrische) auto’s die door de bewoners worden gedeeld. Voor het overige zijn de woningen ‘autoloos’ wat betekent dat er geen parkeervergunning kan worden verkregen. Het versterken van de woonfunctie in de binnenstad past eveneens binnen de gemeentelijke randvoorwaarden.

Uitwerking
In deze fase zijn er ook nog punten die nader uitgewerkt moeten worden zoals parkeren. Voor het hotel en het restaurant is het bijvoorbeeld cruciaal om te kunnen beschikken over een aantal exclusieve parkeerplaatsen voor het gebouw. Daar zal dus ruimte voor gemaakt moeten worden. Dit vraagt een bredere studie van het gebied. Partijen gaan hierover samen in overleg om een aanvaardbare en haalbare oplossing te bespreken. In de planuitwerking zal ook nader gekeken worden naar de monumentale waarden van het complex en het behoud en de aanpassing daarvan.

Klankbordgroep
Veel organisaties en (direct) omwonenden voelen zich betrokken bij het complex en willen meedenken. Daarom komt er een klankbordgroep zodra duidelijk is dat het plan van WHD doorgang kan vinden.