Hoofdredacteuren Kamran Ullah van De Telegraaf en Bjorn Oostra van De Limburger hebben donderdagmiddag in de Tweede Kamer hun zorgen uitgesproken over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder andere cultuur. "Meer dan een half miljoen Nederlanders dreigen afgesloten te raken van geschreven journalistiek door de btw-verhoging", stelde Ullah. Het rondetafelgesprek ging over het effect van de btw-verhoging op onderwijs, cultuur en media.
"Het gaat om gezinnen voor wie het gewoonweg te duur wordt om zich nog betaalde journalistiek te kunnen permitteren. Uiteindelijk is het mij daar om te doen", aldus Ullah. De hoofdredacteur van De Telegraaf benadrukte ook dat zowel landelijke als regionale en lokale media getroffen worden door de btw-verhoging en dat banen zullen verdwijnen. "Er zijn kleine titels voor wie dit de doodsteek zou kunnen zijn."
Oostra betrok de btw-verhoging op zijn eigen krant. "Ieder jaar verliezen wij in Limburg 8 tot 10 procent aan printabonnees. Wij moeten echt vechten voor iedere abonnee", vertelde hij. "Als de btw-verhoging doorgaat, moeten wij hele drastische keuzes maken. Zeventien verslaggevers zouden wij moeten ontslaan in het zwartste scenario", stelde Oostra. "Als wij de btw-verhoging volledig zouden doorbelasten naar onze abonnees, gaat de abonneeprijs zo dramatisch omhoog dat een belangrijk deel van ons abonneebestand dat niet kan ophoesten."
Ook Eveline Aendekerk, directeur van het CPNB, en Ronnie Degen, festivalbaas van de Zwarte Cross, uitten donderdag deze zorgen. "De boekenketen wordt hard geraakt door de btw-verhoging. Boekenhandels zouden duizenden euro's omzet per jaar verliezen", stelde Aendekerk. Ze waarschuwde dat de btw-verhoging slecht uitpakt voor de leesvaardigheid.
Door: ANP