Begraafplaats en Crematorium IJsselhof is de afgelopen jaren al vaker doelwit geweest van (koper)dieven. ,,We zijn de afgelopen jaren al vijftien keer aan de buurt geweest. En daar hebben we steeds aangifte van gedaan”, zo zegt Martin Vijverberg, Locatiemanager Uitvaartfaciliteiten Yarden.

,,Naast de letters IJsselhof, die in oktober 2016 van de muur zijn gehaald, hebben dieven hier – tussen 2014 en nu – bliksemafleiders, daklijsten, regenpijpen van de gebouwen gesloopt en kunstwerken gestolen, waaronder het kunstwerk Een familie van Veertien. Het meeste gestolen materiaal was van koper. Maar er zaten ook spullen bij van brons en aluminium. En ja, dat is zeer gewild.”

Alhoewel IJsselhof ‘s avonds en ‘s nachts is afgesloten, kwamen de meeste dieven binnen door een gat in het hek te knippen. ,,Het is een groot, openbaar en afgelegen terrein en we zitten aan een niet doorgaande weg. Zo’n terrein is nagenoeg niet te beveiligen. Toen we echt met een piek in de diefstallen te maken hadden, hebben we even een bouwlamp neergezet met bewegingssensoren. We hebben ook een beveiligingsdienst extra laten langs rijden en soms laten surveilleren. Dat schrok af. In die tijd hadden we geen last meer. Maar het zijn allemaal kostbare middelen en maatregelen.”

Inmiddels heeft IJsselhof alle kostbare materialen – daar waar mogelijk – vervangen door goedkopere en/of kunststof. ,,Materialen die niet zijn om te smelten of door te verkopen zijn. De laatste tijd laten de dieven ons met rust.”

Een probleem doet zich wel voor met het vervangen van de originele koperen letters IJsselhof die aan de muur bij de ingang van de begraafplaats hingen. ,,De letters die oktober 2016 gestolen zijn, waren van koper. Maar door de groene aanslag waren die op het laatst al wit geschilderd. Wat dat betreft is het wat makkelijker daarvan replica’s te maken.”

Het kunstwerk Een Familie van Veertien van Karola Pezarro is evenwel niet meer te vervangen. De opdrachtgever in 2000 was de Gemeente Gouda. De materiaal waarmee Pezarro werkte en het kunstwerk maakte was brons, gepatineerd. De sokkels waren van hardsteen. In 2015 waren de veertien ‘kruiken’ van de een op de andere dag foetsie.

,,Een begraafplaats is een plek voor alle mensen: om te rouwen, te gedenken, te herinneren en de kracht te vinden om verder te gaan. Het is een spirituele plek. Hier is plaats voor gevoelens van zorg, angst, kwaadheid, verlangen en berusting”, zo schrijft Pezarro op haar site.

Met haar kunstwerk Een familie van Veertien speelde ze in op de sfeer en gedachten rond IJsselhof. Op veertien sokkels rond de aula van de begraafplaats IJsselhof plaatste Pezarro een familie van veertien beelden in gepatineerd brons. Elk beeld had eenzelfde buitenvorm die er uit zag als een ruimtelijke tekening van een kruik. De kruikvorm verwees naar de cirkelgang van het leven. De transparantie gaf uitdrukking aan de kwetsbaarheid van ons bestaan. Binnenin elke kruik bevond zich een groepje voorwerpen. Een tafeltje met twee stoelen, een wieg en een beertje, geurflesjes, brood, wijn en vis, sleutels en een slot, een boot en een koffer: aanknopingspunten voor herinneringen. Wandelend langs de veertien kruiken kon een ieder er zijn eigen gedachten een plek geven.

Kon, want ook Een familie van Veertien is er niet meer…

Beeldrechten: Karola Pezarro.

Reageer op dit artikel