De woningen in onze gemeente zijn momenteel zeer gewild. De NVM kwam onlangs met het opmerkelijke nieuws dat een huis in Gouda in de huidige markt gemiddeld 54 dagen te koop staat. Nog nimmer stonden huizen in Gouda en omliggende gemeenten zo kort te koop. Wie zijn huis te koop zet, is het zo kwijt en wie een huis wil kopen, moet supersnel beslissen.
Cijfers
De gemiddelde verkooptijd is in een jaar tijd geslonken van 121 naar 54 dagen. Vrijstaande woningen zijn nu binnen 108 dagen verkocht in plaats van 210 dagen vorig jaar. Tussenwoningen gaan gemiddeld na 45 dagen al weg, zo blijkt uit cijfers van de NVM.
,,De huizenmarkt is enigszins uit balans”, zo reageert Robert Roos, directeur/ eigenaar van Boer Makelaardij Midden Holland. ,,Veel panden staan amper een paar weken te koop, waarna het traject van de koopakte nog enige weken duurt. De duur dat een huis in Gouda te koop staat, is dus korter dan 33 dagen.”
,,Het kan bijna niet sneller”, zegt Carla Goedhart, mede-eigenaar van Boer Makelaardij uit Gouda. ,,Wanneer een woning in de verkoop gaat, plan ik meestal de week erop een kijkmiddag. Dan komen er al vijf tot zes belangstellenden. Wanneer die dezelfde dag beslissen, hebben ze nog vijf weken om de financiering rond te krijgen en een bouwkeuring uit te laten voeren. Pas daarna wordt een woning afgemeld.’’
Droomhuis
Roos: ,,Soms zijn huizen zelfs binnen twee weken weg en zijn er meerdere bieders die elkaar overbieden. Dat gebeurde bij een eengezinswoning in Goverwelle, maar ook in de Kadebuurt. Dat is het effect van de oververhitte huizenmarkt. Mensen bieden veel eerder dan in het verleden boven de vraagprijs, zeker als ze als al een paar keer achter het net hebben gevist bij hun droomhuis. Ze zijn dan eerder geneigd om boven de vraagprijs te bieden. Het gebeurt zelfs dat je mensen huilend aan de lijn krijgt als hun bod toch niet voldoende bleek.”
Bloemendaal is volgens Goedhart erg in trek, net als woningen aan de Krugerlaan, de Joubertstraat en het Regentesseplantsoen. ,,Maar ook een flatwoning in Oosterwei waren we onlangs binnen een week kwijt.”
Roos: ,,Er is sprake van een waardeverhoging ten opzichte van een jaar geleden. Toch heeft elk huis zijn eigen verhaal. Ik vind iedere situatie nog steeds op zichzelf staan. Hoe grillig de huizenmarkt op dat moment ook is. Het is goed daarom als mensen die hun willen verkopen zich bij ons melden voor een gedegen advies. Hetzelfde geldt voor mensen die een huis willen aankopen. Onze specialisten zijn eveneens ervaren om hen hierin te begeleiden.”
Dat de woningmarkt in Gouda bloeit, komt volgens Roos onder meer doordat de stad in toenemende mate een populair alternatief is voor de grote steden. ,,Door zijn gunstige ligging en de huizenprijzen die daar exploderen. Verder zijn er zijn mooie ontwikkelingen, als de stationslocatie, bij het Bolwerk, de Koningshof, het Kaaspakhuis, het Spaardersbad en het Weeshuis. Er is zoveel leuks te melden. Dat straalt op een positieve manier af op de stad. De Goudse nieuwbouwprojecten en de inbreilocaties komen nu echt van de grond.”
Koopmarkt
Veel huurders zijn door de lage hypotheekrente en hoge prijzen in de vrije huursector op de koopmarkt gedoken. In combinatie met de bevolkingsgroei en de tijdens de economische crisis stilgelegen nieuwbouw, begint de woningmarkt door te slaan. Door de grote vraag naar koopwoningen en het beperkte aanbod zijn de huizenprijzen in de regio in het derde kwartaal van 2017 flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Volgens Goedhart is het voor makelaars derhalve een nóg betere markt dan voor de crisis. ,,Het lijkt wel of iedereen zich vijf jaar lang heeft ingehouden en nu uitpakt. Dat de rente laag staat helpt natuurlijk ook.’’