De paralympische medaillewinnaars worden komende woensdag gehuldigd in Den Haag. De sporters namen deel aan de Paralympics in Rio de Janeiro, die tot zondag 18 september duurden. De huldiging is in de Grote Kerk in aanwezigheid van onder meer minister-president Rutte, staatssecretaris Van Rijn van Sport en chef de mission André Cats. Na deze huldiging brengen de medaillewinnaars een bezoek aan koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde. Ook de Goudse medaillewinnaars Ronald Hertog, Duncan van Haaren en Stephen de Vries zijn daarbij van de partij. De dag daarvoor is de huldiging van alle paralympische sporters in Utrecht. Het is nog niet bekend of en wanneer de gemeente Gouda de medaillewinnaars in het zonnetje zet.
De eerste dag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro verliepen voor Nederland en zeker voor Gouda succesvol. In totaal werden er vrijdag negen medailles gepakt. Zo ook door twee stadsgenoten: Duncan van Haaren tikte als derde aan op de 100 meter schoolslag in de SB9-klasse en wielrenner Stephen de Vries haalde samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers.
In het zwembad was er succes voor Van Haaren. De pas 15-jarige zwemmer uit Gouda werd derde in de SB9-klasse in een tijd van 1.06,54. Van Haaren hoorde op zijn vierde dat hij lijdt aan de ziekte van Perthes, waardoor zijn heupkom afsterft en afbrokkelt. Om zich voort te bewegen heeft hij nu krukken of een rolstoel nodig. ,,Lange stukken lopen lukt niet meer”, aldus Van Haaren. ,,Gelukkig heb ik daar bij het zwemmen geen last van.” De gouden medaille ging naar de Zuid-Afrikaan Kevin Paul. De Oekraïner Denys Doebrov mocht na het einde van de wedstrijd het zilver ophalen.
Op de wielerbaan veroverde Gouwenaar Stephen de Vries samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers. De 20-jarige De Vries heeft nog maar acht procent zicht. Op zijn tweede verjaardag is zijn linkeroog verwijderd, omdat hij leed aan netvlieskanker. Zijn rechteroog werd daarna bestraald, omdat daar nog vijf tumoren zaten. Achttien jaar later staat hij op het podium van de Paralympische Spelen.
De paralympische ploeg van TeamNL zorgde op de laatste dag waarop Nederlanders uitkwamen tijdens de Spelen voor een daverend slotakkoord  Met tweemaal wielergoud, goud, zilver en brons op de atletiekbaan en goud en brons in het zwembad, kwam de teller van de Nederlandse ploeg op 62 medailles te staan. Daarmee staat TeamNL  zevende in het medailleklassement, nog voor gastland Brazilië.
Op de slotavond van de Paralympische Spelen won verspringer Ronald Hertog zilver. Hertog sprong naar zilver zilver op de Spelen. De aanloop naar de avond waarop hij wilde schitteren, was allesbehalve een vlekkeloze. ,,Het was enorm spannend. Fysiek gezien was en ben ik super. Maar mijn blade brak tot drie keer toe en dat lig je met een snelheid van 36 km/per uur op een andere manier in de bak met zand. Het maakte me heel erg onzeker.” De oplossing kwam op tijd en de oogst, zilver op de Spelen, was het maximaal haalbare en werd behaald.
Als speerwerper won Ronald Hertog (27) vier jaar geleden een bronzen plak op de Paralympics van Londen. Nadat een kapotte linkerschouder een verdere carrière met de speer onmogelijk maakte, stapt hij over naar het verspringen. Daar behoort de atleet uit Gouda, die op 13-jarige leeftijd zijn rechteronderbeen verloor, inmiddels tot de wereldtop.
In Rio moest hij alleen zijn meerdere erkennen in de Duitser Marku Rehm, die goud won met een sprong van 8.21 meter. Hertogs 7.29, gesprongen in zijn eerste van zes pogingen, was goed voor zilver, voor de Duitser Streng Felix met 7.13. ,,Dit is wel de belangrijkste medaille uit mijn loopbaan,” zei Hertog, die vorig jaar ook zilver won op het WK in Doha en twee jaar geleden brons pakte op het EK. ,,Maar ik ben vooral hartstikke blij omdat ik een heel moeizaam seizoen heb gehad. Niet fysiek, maar vanwege mijn materiaal. Mijn blade brak tot drie keer toe en we konden er maar niet achterkomen waardoor. Uiteindelijk hebben we met prothesespecialist Frank Jol gekozen voor een wat flexibeler blade. Maar die is ook zachter, waardoor het een tijd duurde eer ik erop vertrouwde dat hij niet weer zou breken én de overtuiging had dat ik er ver mee kon springen. Pas op het EK in Amsterdam in juli had ik het goede gevoel. Dus ik heb maar weinig tijd gehad om in de aanloop naar Rio echt voluit te kunnen trainen. Dat maakt deze plak wel lekker.”
Hertog was vorige week op de 100 meter sprint tweetiende seconden verwijderd van de Paralympische finale. In de serie noteerde hij 11.46. Fenomeen Johnnie Peacock (Eng) zette de beste tijd neer in 10.81 seconden.