Het hoogste punt van de Georgine Sanderstoren is op maandag 2 oktober bereikt. Met behulp van een kraan werd de topplaat van de liftkoker ingehesen en op de juiste plek geplaatst. Wethouder Rogier Tetteroo, directeur Van Wijnen Herman Steenbergen en René Mascini, directeur-bestuurder Woonpartners MH hielpen een handje met deze actie.


Voor ruim 80 aanwezigen vertelde Herman Steenbergen vol trots dat hij blij is om met mensen te werken en voor mensen te bouwen. ,,Dit is een lokaal bedrijf dat al bijna 60 jaar in Stolwijk is gevestigd. De meeste van onze onderaannemers en leveranciers komen uit Gouda of de directe omgeving. Met elkaar dragen wij bij aan een leefbare directe omgeving. Ook is het gewoon leuk om hier in Gouda te bouwen, zo dichtbij. De planning verloopt voorspoedig, het metselwerk is al over de helft en er zijn al enkele buitenkozijnen geplaatst.”
Steenbergen bedankte Woonpartners voor het vertrouwen, de bouwers voor hun inzet, de gemeente voor de samenwerking en de architect en alle buurtbewoners. ,,Nog een half jaartje en dan gaan we hier weer weg.”
Twee centra: commercieel en maatschappelijk
Wethouder Rogier Tetteroo benadrukte dat dit een bijzonder project is. ,,Georgine en Leo Vroman, twee mensen die met elkaar verbonden waren in het leven en nu permanent in de vorm van twee prachtige appartementen­complexen de welkomstpoort van de wijk Gouda-Oost vormen. Het is een duurzaam gebouw en vormt samen met de reeds opgeleverde woningen een gedifferentieerd woningaanbod in deze wijk. ‘Betaalbare woningen’ zijn niet alleen te realiseren met kleinere woningen met een lage huur maar ook door de andere woonlasten te verlagen. Denk dan aan goede isolatie en toekomstbestendige installaties. Met de winkeltjes die in de plint komen en de twee supermarkten voor de deur is het een mooi commercieel centrum in Gouda-Oost. Het sociale en maatschappelijke centrum bevindt zich in het Nelson Mandela Centrum.”
Tetteroo bedankte tevens Ad van den Broeke. ,,Iemand die zich eerst vanuit de gemeente en later vanuit de bewoners heeft ingezet voor draagvlak en samenwerking in de Wijkontwikkeling. Ad heeft bijgedragen aan heel veel initiatieven met een jarenlange en tomeloze inzet. Bedankt!” aldus de wethouder.


Hoogste, grootste, diepste gebouwen
,,We zijn hier bij elkaar om het hoogste punt te vieren”, zo zei René Mascini, ,,maar dit pand is niet het hoogste dat Woonpartners heeft gebouwd. Het Leliepark in Korte Akkeren telt 14 verdiepingen. De Georgine Sanderstoren is met 11 verdiepingen net iets hoger dan de Leo Vromantoren. Maar we kunnen wel stellen dat deze toren de grootste is met 66 huurwoningen. Van de bodem tot de top van het gebouw meet het ruim 165 meter: 34 meter boven de grond en ruim 130 meter ondergronds. Met de Warmte-Koude-Opslag-installatie (WKO) gaan we diep de grond in. Dit is een voorbeeld voor ons doel om duurzaam met de toekomst om te gaan”.
Voor de verhuring van de 66 appartementen hebben zich 639 kandidaten aangemeld. De toewijzing is nog in volle gang. In de komende twee weken worden alle gegevens van de eerste huurders gecheckt en dan kan de toewijzing definitief worden.
Mascini bedankte Ad van den Broeke ook nog nadrukkelijk voor zijn inzet door de jaren heen. ,,De periode tussen 2002 en 2007 waren spannende tijden. Ad bleef de verbinding zoeken tussen bewoners en de Wijkontwikkelings­partijen. Ook als er ruim 40 wijkbewoners allemaal hun zegje wilden doen bij de informatiebijeenkomsten. Daar heb ik veel waardering voor.”
Toekomstige huurders van vakmensen
Teske en Mieke konden hun enthousiasme als kandidaat-huurders niet verbergen. Liefst van al waren ze het appartement al aan het inrichten. ,,Mogen we al naar boven?”, was een veel gestelde vraag van de aanwezige kandidaten. Dat was echter voorbehouden aan de drie sprekers die met behulp van een kraan de dakplaat van de lift op de juiste plaats mochten leggen. Nu het dak dicht is, kan de rest van de werkzaamheden worden ingepland.
Iedereen bedankte ook de vaklieden die elke dag in weer en wind hun vakmanschap inzetten voor de realisatie van dit gebouw. Zodra de steigers verwijderd zijn, kan iedereen hun werk bewonderen.