Wel eens van de Collatiebrug in de Goudse binnenstad gehoord? Nee… Dat is ook niet verwonderlijk. De brug is nauwelijks zichtbaar en ligt in de Jeruzalemstraat. Ongeveer ter hoogte van het zogenoemde Joodse Poortje.

De brug is genoemd naar het Collatieklooster dat er tot aan de Tweede Wereldoorlog stond. Zie ook  goudawaterstad.eu/bruggen-in-gouda/collatiebrug/.

De kademuur is de afgelopen jaren flink verzakt door zwaar verkeer. De gemeente had er paaltjes geplaatst waardoor auto’s niet te dicht langs de kademuur kunnen rijden. Dus om erger te voorkomen. Maar goed nieuws: de brug wordt momenteel vervangen. Daar zijn de werkmannen al weer een aantal maanden mee bezig. De werkzaamheden zijn half april begonnen. Sinds die tijd is de Jeruzalemstraat afgesloten.

En nog meer goed nieuws. Vele tientallen jaren geleden is op de brug een lelijk transformatorhuisje geplaatst. Op de bovenstaande foto dat gebouwtje links met die groene deur. Door dat huisje is het zicht op de brug helemaal verdwenen. Vanaf de Groeneweg is dat goed te zien. Dat transformatorhuis wordt verplaatst. Hierdoor wordt de brug weer meer zichtbaar als brug.

Hoe ver zijn we inmiddels met de nieuwe Collatiebrug?

Nou, die ligt er sinds 5 oktober. Jammer dat de brug straks niet echt zichtbaar is in het wegdek als brug. Bij de vervanging van de Bostelbrug in de Lange Tiendeweg is destijds wel gekozen voor een gebogen exemplaar, waardoor die zichtbaar is als brug.

Wat ging er aan vooraf
De werkzaamheden zijn op 18 april gestart en zouden op 18 november klaar moeten zijn.

Maar er was tussentijds ook minder goed nieuws: omwonenden van de Jeruzalemstraat ontvingen halverwege het traject een brief van de gemeente. Er is forse vertraging opgelopen bij het vervangen van de brug, aldus de brief. Een groot deel van de kademuren was afgeschoven en gekanteld. Vanwege instortingsgevaar zijn de kademuren inmiddels tot de waterlijn gesloopt. Bij de brief zat een nieuw werkschema. De nieuwe brug moet er 19 september liggen. Maar dat is 5 oktober geworden. De komende weken worden opnieuw kabels en leidingen vervangen en wordt de kademuur langs de Jeruzalemstraat hersteld. Daarna wordt de kademuur aan de kant van het plantsoen hersteld en wordt het plantsoentje opnieuw ingericht. Ook wordt het nieuwe trafo-huisje netjes omkleed. Dat alles moet 30 maart 2018 klaar zijn. Maar of we dat redden?

,,We werken in de oude historische Binnenstad waar we niet goed kunnen voorspellen wat we ondergronds kunnen verwachten. De eerdere planning was daarom onder voorbehoud. Tijdens het werk houden we de voortgang in de gaten, zodat we de planning daar waar nodig kunnen bijstellen”, aldus de gemeente.

Bron en frontfoto: citywatcher Karel Baarspul.

Ander beeld(verslag): Raymond Aarsman.

Reageer op dit artikel