De Goudse Schouwburg mag zich net als vorig jaar het ‘Meest gastvrije theater van Nederland’ noemen. Dat maakte Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB, woensdagmiddag in Hoofddorp tijdens de feestelijke lancering van het ANWB UIT Magazine bekend.

Antoine Vergeer en David Zijlstra (op de voorste rij vierde en vijfde van links) pronken trots met de twee felbegeerde ‘Meest gastvrije theater van Nederland’-trofeeën. 
Het ANWB UIT Magazine 2017-2018 heeft een oplage van 1 miljoen exemplaren en bundelt een keur van voorstellingen in theaters door heel Nederland.
Maar even twee vraagjes: hoe vaak ga jij naar het theater? Haal je met je theaterbezoek het landelijke gemiddelde?
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat theaterbezoekers gemiddeld 3.2 keer per jaar naar een voorstelling gaan.  En dat de belangrijkste reden om uit te gaan is om te ontspannen. De groep 60-plussers zitten gemiddeld 4.1 keer per jaar in het rode pluche van een theaterstoel. Ruim de helft (62%) van de respondenten is bereid om 40 euro per kaartje uit te geven aan een voorstelling. Circa 7% gaat weleens alleen naar een voorstelling, 59% gaat met zijn of haar partner.
Om leden te helpen bij hun keuze en theaters in het zonnetje te zetten, hield de ANWB voor de tweede keer de verkiezing van het ‘Meest gastvrije theater van Nederland’. Na een oproep in de Kampioen, de nieuwsbrief van het Land van ANWB, anwb.nl en social media brachten meer dan 25.000 leden hun stem uit op hun favoriete theater, schouwburg of concertgebouw.
Enfin, uit het onderzoek van de ANWB kwam De Goudse Schouwburg wederom als het Meest Gastvrije Theater van Nederland. In de categorie Middelgrote gemeenten maar ook in het overall-klassement. Het Gouds Dagblad heeft hier woensdag uitgebreid over bericht.
‘Onze’ schouwburg scoorde van alle 12 winnende theaters in de ANWB-verkiezing het hoogste cijfer en pakt daarmee opnieuw de titel. Leden spraken hun waardering uit voor het aanbod van voorstellingen, de bereikbaarheid, de horeca in en om het theater, het prijsniveau, het zitcomfort, het zicht op het podium en de sfeer en uitstraling.
Een greep uit de reacties van leden over de Goudse Schouwburg: ‘Altijd gezellig voor en na de voorstelling’, ‘altijd een persoonlijk ontvangst door het personeel’, en ‘het voelt alsof je in een andere wereld bent’.
De winnaars per categorie:
Grote steden (meer dan 200.000 inwoners)
Goud Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
Zilver Beatrix Theater, Utrecht
Brons AFAS Circustheater, Scheveningen
Grote gemeenten (100.000 tot 200.000 inwoners)
Goud Zaantheater, Zaandam
Zilver Flint, Amersfoort
Brons Theater de Maaspoort, Venlo
Middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners)
Goud De Goudse Schouwburg, Gouda
Zilver Theater de Kampanje, Den Helder
Brons Agora Theater, Lelystad
Kleine gemeenten (tot 50.000 inwoners)
Goud Theater het Kruispunt, Barendrecht
Zilver Theater De Leest, Waalwijk
Brons Parkgebouw Rijssen, Rijssen
Kijk voor meer informatie op www.anwb.nl/theater