Hiermee verdienden Gouwenaren rond 1700 hun geld

10 May 2018, 09:27 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Weet jij waarmee de meeste inwoners van Gouda rond 1700 hun geld verdienden?

Jawel, als medewerkers in de Goudse Pijpenfabrieken en aanverwante bedrijfsactiviteiten.




​Rond 1617 kwam er een aantal Engelse huursoldaten in Gouda terecht. Ze ontdekten er een paar goeie pottenbakkerijen en besloten hun oude vak weer op te nemen. Het maken van stenen pijpen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=9wUfDeXgroA

Het aantal Gouwenaars dat van de Engelsen ambachtslieden het vak leerde, groeide gestaag. In 1749 waren er zelfs 349 Goudse pijpenfabrieken. De Goudse pijp werd steeds populairder!  Bijna 3/4 van de bevolking verdiende zijn geld er mee. Er was namelijk ook veel werk voor kuipers, mandenmakers, klei- en turf- en vrachtschippers en voor handelaren in pijpen. ​






Picture
De tonnen gemaakt op de Kuiperstraat



​De iets oudere Gouwenaren zullen zich zeker één van de beroemdste pijpenmakers van Gouda herinneren. Adrie Moerings (1939-2010) gaf jarenlang demonstraties in zijn werkplaats aan de Peperstraat en was ook regelmatig op de markt te vinden tijdens de toeristenmarkt.



https://www.youtube.com/watch?v=34sJ1hj3_yM
Enkele pijpfabrieken ontwikkelden zich tot plateelbakkerijen zoals onder meer Goedewaagen en Plateelbakkerij Zuid-Holland. Tot ruim na de Tweede Wereldoorlog ging het heel goed en werd Gouds plateel een begrip. Helaas ging het daarna steeds verder bergaf.


Picture

Foto wikipedia

Picture

De kleischuur aan de Vest, waarin de klei uit Engeland bewaard werd, doet nog denken aan die tijd, evenals de oudste tabakzaak van Nederland op de markt in Gouda: Van Vreumingen.

En uiteraard bezit het Museum  Gouda een omvangrijke collectie Gouds plateel.

Picture

Picture

Petra Honkoop heeft mooi herinneringen aan het Gouds plateel: ,,In de Lange Groenedaal zat jaren de plateelschilder: Jan van Gijzel, achter dat raam, dag in, dag uit borden en vazen te schilderen. ,,Iedereen was welkom voor een praatje en een bakkie koffie. Als kind stonden we er altijd met ons gezicht tegen het raam naar hem te kijken."

​Ook van Trudy Otterspeer kreeg Michel Linthorst, maker van de Geheugenkaart van Gouda, een berichtje. ,,Zij houdt het Gouds plateel in ere en maakt de mooiste vazen, borden en ander werk in haar atelier aan de Hoge Gouwe waar ze ook cursussen geeft. Ze vroeg me om het Gouds Plateel weer op de Geheugenkaart van Gouda te zetten. Het mag niet vergeten worden..."

Picture

Michel: ,,Hoi Trudy, het leek me leuk om het Gouds plateel te symboliseren via een vaas. Ik heb jouw foto gebruikt en er een beetje mijn eigen draai aangegeven. Ik hoop dat je dit leuk vindt."
 Picture

Picture

Trudy: ,,Ha, wat grappig! Mijn ontwerp was nog maar in potlood. Is het mogelijk om in sommige vlakjes nog een licht tintje blauw te zetten? Ik ben zeer tevreden!" Zo eindigde de correspondentie die resulteerde in het bovenstaande plaatje van de Geheugenkaart van Gouda.


Gouds Dagblad zet in samenspraak met Gouda 750 jaar en Michel Linthort de komendetijd een aantal verhalen van de Geheugenkaart van Gouda op een rij.