Vandaag wordt een herfstdag met regenperioden, veroorzaakt door een actieve storing van een lagedrukgebied met daarin opgenomen de restanten van ex-orkaan Lee. De perioden met regen gaan in de loop van de ochtend over in een buiige variant. De restanten van ex-orkaan Maria passeren dinsdag veel zuidelijker en wij zullen daar niets of nauwelijks iets van merken.
Vandaag start de daglichtperiode bewolkt en regenachtig. In de loop van de ochtend is er een afwisseling van felle opklaringen en enkele kortdurende, lichte regenbuien. De wind draait van zuidwest naar west en is matig, windkracht 4 Beaufort. Windvlagen tot circa 45 km/uur zijn mogelijk. De maximumtemperatuur komt rond 16 graden Celsius uit en wordt aan het eind van de ochtend al bereikt. In de middag koelt het geleidelijk af naar 14 graden Celsius.
Vanavond en in de nacht naar dinsdag blijft de wind in het Groene Hartgebied nadrukkelijk aanwezig. De wind draait/ruimt van het westen naar het noordwesten en de temperatuur daalt naar een minimumwaarde van 12 graden Celsius. Er valt gedurende de avond een lokale, lichte regenbuien, verder blijft het geheel bewolkt.
Morgen waait er een frisse noordwestenwind. In onze regio is de wind matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Het weerbeeld zal voornamelijk bestaan uit lichte regenbuien, afgewisseld door felle opklaringen. In het Groene Hart krijgt de zon veel ruimte om te schijnen, waardoor het toch een vriendelijke dag wordt. De middagtemperatuur ligt iets lager dan maandag met maxima rond 15 graden Celsius in het oostelijke deel van Zuid-Holland.
Woensdag blijft het de gehele dag bewolkt en droog. De over het algemeen matige wind (3 tot 4 Beaufort) blijft onverstoorbaar uit de westhoek waaien en met circa 16 graden Celsius is de middagtemperatuur vrij normaal voor de eerste decade van oktober.
Donderdag passeert weer een storing met neerslag van enige betekenis. Voor de Goudse regio wordt circa 5 mm. berekend. Met veel geluk valt de neerslag hoofdzakelijk in de nacht en vroege ochtend. De overheersende westenwind is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. De maximumtemperatuur is circa 15 graden Celsius.
Vrijdag waait er een matige tot vrij krachtige wind uit noordwestelijke richtingen. De wind heeft een vlagerig karakter. Windvlagen tot 45 km./uur zijn mogelijk. De temperatuur zal daardoor nog iets inleveren, warmer dan 14 graden Celsius wordt het nergens in het Groene Hartgebied. Het weerbeeld zal bestaan uit zonnige momenten in de ochtend en een bewolkte middag met lichte regenbuien.
Volgend weekend: Zaterdag regenachtig bij een zwakke tot matige westenwind (2 tot 3 Beaufort) en fris, op de Goudse thermometers zal een maximumtemperatuur van 13 graden Celsius af te lezen zijn. Volgende week zondag is het wisselend bewolkt en op een enkele regenbui na droog. Ondanks een zwakke tot matige noordenwind (2 tot 3 Beaufort) is het circa 2 graden warmer dan op zaterdag. De temperatuur stijgt naar een maximum van 15 graden Celsius in de middag.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda