Help! Mannen die weten hoe het met vrouwen zit

16 June 2018, 13:26 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Eppy Boschma |

Help! Mannen die weten hoe het met vrouwen zit

Dennis Captein schrijft in zijn column in het AD Groene Hart dat vrouwen liever thuis blijven en mannen graag op ‘oorlogspad’ gaan en dus graag en vaker leidinggevende en bestuurlijke posities bekleden.

Ha, ha, ... wat een platte retoriek. Volgens de statistiek is het juist, maar hoe zit het echt? Ik ben de eerste te erkennen dat er meer mannen dan vrouwen in de gemeenteraden actief zijn en er meer mannen wethouder zijn dan vrouwen. En meer mannen leidinggevende posities hebben. Ik ben ook de eerste om te erkennen dat vrouwen daar zelf meer aan zouden moeten doen. Echter Dennis Captein schrijft dat we het maar moeten accepteren. Het is niet anders. Oef,....een gemiste kans.

Veel te simplistisch
Is het zo simpel? Is er niet meer nodig in onze samenleving om vrouwen te stimuleren vaker leidinggevende en bestuurlijke functies te accepteren? Ik denk het wel. En dat vraagt werkelijk een cultuuromslag en een andere manier van met elkaar omgaan in onze samenleving. Daar zullen we allemaal aan bij moeten dragen. En vooral mannen. Laat ik twee eigen ervaringen delen die dat duidelijk maken.

Zonde die extra studie
Als studente van bijna 21 rondde ik mijn HBO af en besloot verder te studeren aan de universiteit. Op dat moment liep ik stage bij een bank in het Noorden des lands. Ik kon er ook aan de slag na afronding van mijn studie maar koos daar niet voor. Het commentaar van de directeur? Neem jij ons aanbod niet aan? Wat zonde. Straks ga je trouwen en krijg je kinderen en is die extra studie toch min of meer weggegooid geld. Pardon? Het zit diep en zal echt anders moeten want bij een studiegenoot van mannelijke zijde zou zo’n ‘kwalificatie’ van de directeur echt achterwege zijn gebleven. Dit type uitspraken zijn niet bepaald stimulerend om vooral het hoogste na te streven en ‘er vol voor te gaan’.

Goede moeder?
Dan een tweede ervaring. Als politiek assistent van voormalig Minister Donner had ik jarenlang een drukke baan. Eigenlijk geen baan maar een ‘way of life’ van 24/7. Enorm enerverend en leerzaam. In die tijd was onze oudste net 2 en werd de 2e dochter geboren. Donner vond het prima, hij steunde mij volop in het combineren van mijn werk met het moederschap. Maar het commentaar van de buitenwereld? Niet te geloven.

Hoe vaak ik heb moeten uitleggen hoe ik dat deed met kleine kinderen en mijn werk,.... Je zou denken niet erg toch? Op zich niet, want natuurlijk zei ik dat het prima ging. Wat ook echt zo was. Maar onderhuids vraag je je toch af of je het wel goed doet. En mijn man? Die werd nooit wat gevraagd hoe hij zijn werk en de thuissituatie combineerde. Hoogstens of hij het met mij nog volhield omdat ik er ‘nooit’ was.

Knoop het in je oren en doe er wat mee
Tsja,...Zolang dat type ‘onderhuidse’ gewoonten en stigmatiserende vragen diep in onze samenleving blijven zitten, moet je niet verbaasd zijn dat vrouwen leidinggevende en bestuurlijke posities minder vaak aanvaarden dan de man. Knoop dat in je oren en doe er wat mee....

Nooit te oud om te leren
Maar ach,.... Dennis Captein heeft die analyse van hoe onze samenleving werkt in ieder geval nog niet gemaakt. Die legt zich neer bij zijn eigen werkelijkheid. Gemiste kans! Maar het goede nieuws: je bent nooit te oud om te leren!

Zie ook www.blog.eppyboschma.nl

Eppy Boschma (1972), is getrouwd en moeder van drie kinderen in leeftijd van de basisschool, werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van bezinningsbijeenkomsten op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en ondernemen. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en raadslid voor CDA Gouda.