Misschien vind je in deze tijd een egel in je tuin of schuur. Wellicht wil de egel wel bij jou overwinteren.
Je kan het lot van de egel een handje helpen. Laat de omgeving van de gekozen plek lekker rommelig. Neem eventueel nog wat droog bladmateriaal van een wandeling mee en leg dat in de buurt als nestmateriaal.
Egels hebben het lastig in al die nette tuinen en een wereld vol met bladblazers. En zet bakje water en kattenvoer (brok of blik) neer.
En nee, dat is niet erg. Egels hebben het verdraaid lastig. Er is te weinig voedsel door die nette tuinen en de betegeling. Het leefgebied wordt doorsneden met auto’s, te hoge stoepranden, hermetisch dichte tuinschuttingen. En na verkeersongevallen zijn hondenbeten de voornaamste doodsoorzaak. Kortom, de achteruitgang is begrijpelijk.
En oh ja, slakken zijn echt niet het voorkeursvoedsel van egels. Helemaal niet. Ze eten graag allerlei insecten maar die zijn er te weinig onder meer gebrek aan inheemse planten in tuinen, parken en plantsoenen. Verder eten ze graag wat fruit, aas als ze het tegen komen, jonge kale muisjes of een verdwaald ei wat ze tegenkomen en heel veel regenwormen. Maar in kattenvoer zit alles wat ze nodig hebben, en is dus een gezonde aanvulling.
Alle egelbeschermende organisaties pleiten voor bijvoedering in de tuin. Zeker in september tot en met november. Dat is een belangrijke tijd voor het opvetten voor de winterslaap van egels. Om katten en honden te weren van het voer in tuin of schuur, is een simpele plastic doos met deksel en een zelfgemaakte ingang, ideaal. Voila! Een egelvoerstation.


Bron: wildopvang.nl