Bijdrage van de ‘andere’ Paul van Vliet |

‘Reedeurp’? Ik hoor je al al denken: waar ligt dit in Nederland? Nou, dat zal ik je vertellen. Het ligt naast Gouda. Dat is toch Reeuwijk? Nee, want met carnaval wordt Reeuwijk omgetoverd en omgedoopt tot Reedeurp.

Je raadt het al. De plaatselijke polderdandy en tevens jouw verslaggever woonde gistermiddag de carnavalsoptocht bij in Reedeurp. Traditiegetrouw was ik uitgenodigd door het echtpaar Bunnik, waar het ouderwets Hollands gezellig was. Een kopje koffie met een Jan Hagel koekje, waarnaar vervolgens de zelfgemaakte tomatensoep werd geserveerd.

Mevrouw Bunnik is rond de 83 jaar en werd ongeduldig ‘Ik hoor nog geen muziek, hebben ze een andere route genomen?’

De klok slaat 12u30 en de champagne wordt ingeschonken ‘Het is tenslotte carnaval’. Maar mevrouw Bunnik raakt steeds ongeduldiger ‘Volgens mij hebben ze toch een andere route genomen’.

Gelukkig kon ik haar geruststellen, want ze waren in aantocht. Pakweg 25 prachtige wagens kwamen voorbij. Het was een feestje. Nadat de optocht voorbij was, werd in huize Bunnik de tafel gedekt voor de lunch. Ik dacht bij mezelf, alweer eten? Ik kom net terug uit Oostenrijk (zie hieronder) en ben al een kiloknaller geworden. Maar goed, ik eet een bammetje mee. De lunch was voorbij en het was welletjes geweest, tijd om naar huis te gaan.

Kortom, heerlijk die Hollandse tradities en die zijn er om voort te zetten.

Beeldrechten: Paul van Vliet.

Reageer op dit artikel