De bezoekers van kinderboerderij De Goudse Hofsteden uit Gouda dragen het milieu én de boerderij duidelijk een warm hart toe. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden was dit jaar namelijk één van de drie gelukkige winnaars van de Wecycle Dierendagbonus. Bezoekers van deze kinderboerderij leverden de meeste kleine apparaten in voor recycling en als dank daarvoor krijgt de boerderij een mooi bedrag én een heerlijke groentetaart voor de dieren. Alle 170 kinderboerderijen maakten kans op de bonus. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.
De opdracht was simpel: lever van 26 september tot en met 4 oktober zo veel mogelijk kleine elektrische apparaten in bij de Wecycle-inleverbakken op de plaatselijke kinderboerderij. Bezoekers konden daarbij inchecken met hun smartphone via GPS, dus vals spelen was er niet bij. De drie boerderijen met de meeste ‘check-ins’ ontvangen een cheque van €250, om te besteden aan het gebouw of de dieren. Ook de mensen die incheckten maakten kans op een prijs, in de vorm van een cadeaubon voor een smakelijke high-tea.
,,Met deze speciale Dierendagactie willen we de kinderboerderijen kans geven op iets extra’s als dank voor de samenwerking”, vertelt Jan Vlak, directeur van Wecycle. ,,Kinderboerderijen zijn een belangrijke inleverplek voor Wecycle. Jaarlijks krijgen we zo’n 45.000 kleine apparaten binnen via de kinderboerderijen. De boerderijen leveren daarnaast een grote bijdrage aan het voorlichten van kinderen en hun (groot)ouders over recycling.”
De ingeleverde apparaten worden uiteraard gerecycled, waardoor de grondstoffen een tweede leven krijgen. Daar krijgen de boerderijen ook iets voor terug. Jaarlijks ontvangen zij van Wecycle een sponsorbijdrage van €250 als dank voor de inspanningen. Een bedrag dat de boerderijen kunnen besteden aan onderhoud of materialen voor de kinderboerderij. Inmiddels zijn landelijk 170 kinderboerderijen partner van Wecycle.
Over Wecycle
Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij de inspanningen van Wecycle krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werkt de stichting samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.
In de Wecycle Service Centers verbindt de stichting de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geeft Wecycle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.
,,We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder ’nieuwe’ grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in”, zo besluit Vlak.