De voorbereidingen voor de 61ste editie van Gouda bij Kaarslicht zijn in volle gang. Er is dit jaar wel een hele mooie boom uitgezocht door de boswachterij in onze Noorse zusterstad Kongsberg. De boom werd begin deze week onder het toeziend oog van burgemeester Milo Schoenmaker en de wethouders Jan-Willem van Gelder en Jan de Laat gekapt en klaar gemaakt voor verzending naar Gouda. Zie goudsdagblad.nl/burgemeester-en-wethouders-kappen-goudse-kerstboom-kongsberg )


De twintig meter hoge kerstboom die vrijdag 9 december op de Markt komt te staan, wordt voor het eerst dit jaar door bewoners en bezoekers van de stad zelf versierd met zelfgemaakte of eigen meegebrachte kerstballen en (kerst)versiering. Zo staat de boom symbool voor verbinding in de stad, het thema van deze editie van Gouda bij Kaarslicht, de Lichtjesparade en Candle Light Shopping op 23 december.
Op vrijdag 9 december komt de boom rond half 9 in Gouda aan en wordt dan feestelijk binnengehaald door kinderen van de Casimirschool. Kraanbedrijf Nederhoff brengt de boom van de Kop van de Kleiweg naar de Markt. Medewerkers van Cyclus brengen eerst de lichtjes aan, waarna kinderburgemeester Yassine de ster op de boom plaatst. Als de boom recht op zijn vertrouwde plaats gezet is kan het versieren beginnen.
Leerlingen van ZMLK-school de Ark hangen als eerste (in samenwerking met Cyclus) zelfgemaakte ballen in de boom. Ondertussen zijn bewoners van onder meer de Ronssehof al een poosje bezig om kerstballen te breien. Zaterdag 10 december is de beurt aan de Gouwenaars. Tussen 10.00 en 15.00 uur mag iedereen onder begeleiding van Cyclus meehelpen de boom te versieren met zijn meegebrachte kerstspullen.
Er worden ter plekke ballen en sterren gehaakt en rond het middaguur is er warme erwtensoep voor iedereen die meewerkt (zo lang de voorraad strekt). De vrijwilligers van Stichting Gouda bij Kaarslicht staan klaar om de spullen in ontvangst te nemen en zorgen ervoor dat de aangeleverde materialen gesorteerd en brandveilig gemaakt worden.