Het Instituut sluit vanavond haar deuren. Joep van Deudekom en Gouwenaar Rob Urgert sloten 100 mensen een week lang op in een voormalige kazerne in Ede: Het Instituut.  Van Deudekom en Urgert gingen wetenschappelijk helemaal los op deze mensen, maar werden gelukkig bijgestaan door de meelevende Sophie Hilbrand. Vanavond is de laatste aflevering op NPO1, vanaf 21u30.
Dit zijn de spelregels. Contact met de buitenwereld is gelimiteerd en alle honderd proefpersonen krijgen een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. Een week lang fungeren zij als proefpersonen en worden onderworpen aan tientallen psychologische, sociale en fysieke onderzoeken en experimenten. Een walhalla voor de onderzoekers. En een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers.
De acht afleveringen laten tal van wetenschappelijke experimenten zien. Psychologische, sociale en fysieke experimenten. Interessant, relevant, soms grappig, soms een beetje spannend, maar met de garantie dat je als proefpersoon ongeschonden uit Het Instituut komt.
Gouwenaar Urgert is in Het Instituut de wetenschapper. En dat is hij ook van origine. Urgert begon zijn loopbaan als voedingskundige en in 1997 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de cholesterolverhogende componenten in koffie. Datzelfde jaar haalde hij de finale van Cameretten. Weer een jaar later besloot hij de koffie in te ruilen voor humor. Hij werd lid van Comedytrain en schreef teksten voor de televisieprogramma’s Dit was het nieuws en Koefnoen. Hij maakte verschillende solovoorstellingen en schrijft columns voor de landelijke radio en pers.
Met Joep van Deudekom presenteerde hij in 2006 de komische wetenschapsquiz Onder de tram. Daarna is hij in verschillende programma’s op televisie te bewonderen. In 2011 is hij samen met Niels van der Laan, Jeroen Woe en Joep van Deudekom te zien in Langs de Leeuw met het onderdeel ‘De Kwis’. Het onderdeel mag in 2013 doorgaan als zelfstandig televisieprogramma.
Woensdagavond was Urgert nog een van de sprekers op de ondernemersbijeenkomst De Machtigste persoon van Gouda in Cinema Gouda. ,,Mensen geloven nooit als ik zeg dat ik uit Gouda kom. Ze denken dat ik ook zeg dat ik uit Deventer kom als ik in Deventer optreed. Maar echt, ik woon al jaren in Gouda, de laatste jaren in het centrum.”
Gouwenaar Rob Urgert op de foto geflankeerd door Joep van Deudekom en Sophie Hilbrand.