Dinsdagmiddag zijn de genomineerde theaters voor de VVTP Theater van het Jaar Prijs 2016 bekend gemaakt en De Goudse Schouwburg is er voor de vijfde keer bij. Ook na in 2011 de prijs te hebben gewonnen, is het theater diverse malen genomineerd. ,,Dit jaar hebben we al de prijs voor Meest Gastvrije Theater van NL in ontvangst mogen nemen. Deze nominatie is de kers op onze taart. En met een beetje geluk verzilveren we de nominatie in januari. Wát een prachtig compliment voor alle medewerkers!” aldus een trotse directeur, Nel Oskam.
De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben opnieuw hun stemmen uitgebracht op Nederlandse theaters. De Theater van het Jaarprijs die sinds 2010 wordt uitgereikt, heeft er dit jaar een categorie bijgekregen: een prijs voor kleinere theaters met een capaciteit tot 450 stoelen. Eind januari worden er dan ook voor het eerst twee prijzen uitgereikt aan theaters die in 2016 uitstekend hebben gepresteerd. In de categorie grote theaters zijn naast De Goudse Schouwburg ook Chassé Theater (Breda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Schouwburg Amphion (Doetinchem), Theater De Meervaart (Amsterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse) genomineerd. In de categorie kleinere theaters (<450 stoelen) zijn Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen), Theater Walhalla (Rotterdam) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) genomineerd. De Theater van het Jaarprijs 2016 wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVTP Theaterbeurs die op 30 januari 2017 plaatsvindt in Theater De Meervaart in Amsterdam.
Dit jaar hebben de leden van de VVTP besloten om een aparte categorie in te stellen voor kleinere theaters. ,,Onze leden spelen ook regelmatig in wat kleinere theaters in het land. Deze theaters hebben vaak minder mensen en middelen tot hun beschikking maar weten ondanks dat toch een opvallend hoog niveau in hun service te bereiken. Door het toevoegen van deze extra categorie krijgen deze vaak bevlogen theaterorganisaties ook de kans om mee te dingen naar de titel Theater van het Jaar”, aldus Suzanne van Dommelen, voorzitter van de VVTP. ,,In de beoordeling van theaters wordt onder andere gelet op de wijze waarop theaters bestaand en nieuw publiek proberen te binden en daarvoor partnerships aangaan met producenten en andere partners. De professionaliteit van de organisatie, de kwaliteit van het programma en natuurlijk de passie voor het theatervak zijn andere doorslaggevende factoren.”
Sinds 2010 reikt de VVTP de Theater van het Jaarprijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen de organisaties van de VVTP-leden zijn alle medewerkers betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De producenten kijken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website, de faciliteiten in het gebouw en techniek, de kwaliteit van de artiesten- en gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.
De winnaar van de Theater van het Jaarprijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoel staat nu nog in de Rijswijkse Schouwburg, de winnaar van 2015.
Vereniging Vrije Theater Producenten
De VVTP bestaat uit de zeventien grootste theater- en muziekproducenten die samen ca. 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. Kijk voor meer informatie over de VVTP op www.vvtp.com.
Op de foto snijdt Nel Oskam de taart aan voor een deel van het personeel.