De eerste dag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zijn voor Nederland succesvol verlopen. In totaal werden er vrijdag negen medailles gepakt. Zo ook door twee stadsgenoten: Duncan van Haaren tikte als derde aan op de 100 meter schoolslag in de SB9-klasse en wielrenner Stephen de Vries haalde samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers.
In het zwembad was er succes voor Van Haaren. De pas 15-jarige zwemmer uit Gouda werd derde in de SB9-klasse in een tijd van 1.06,54. Van Haaren hoorde op zijn vierde dat hij lijdt aan de ziekte van Perthes, waardoor zijn heupkom afsterft en afbrokkelt. Om zich voort te bewegen heeft hij nu krukken of een rolstoel nodig. ,,Lange stukken lopen lukt niet meer”, aldus Van Haaren. ,,Gelukkig heb ik daar bij het zwemmen geen last van.” De gouden medaille ging naar de Zuid-Afrikaan Kevin Paul. De Oekraïner Denys Doebrov mocht na het einde van de wedstrijd het zilver ophalen.
Op de wielerbaan veroverde Gouwenaar Stephen de Vries samen met zijn partner Patrick Bos brons op het onderdeel tandem-achtervolgers. De 20-jarige De Vries heeft nog maar acht procent zicht. Op zijn tweede verjaardag is zijn linkeroog verwijderd, omdat hij leed aan netvlieskanker. Zijn rechteroog werd daarna bestraald, omdat daar nog vijf tumoren zaten. Achttien jaar later staat hij op het podium van de Paralympische Spelen.