Een ambtenaar van de gemeente Gouda, werkzaam bij de afdeling ‘Veiligheid en Wijken’, heeft op grote schaal gevoelige persoonsgegevens gelekt van onder meer horeca ondernemers, verenigingen en stichtingen. Het gaat om privé adressen, geboortedata, privé telefoonnummers, burgerservicenummers, kopieën in kleur van paspoorten en rijbewijzen, losse handtekeningen en gegevens over een persoonlijke lening.

Zo staat te lezen op stroopblog.wordpress.com en is naar buiten gebracht door de Goudse Noortje Kruijk. Kruijk is bezig met een vergunningenkwestie met de gemeente Gouda en deed daarvoor een aantal malen een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Kruijk kreeg vervolgens tot twee keer toe gegevens die niet geschoond waren en niet voor derden bestemd zijn.

Het datalek vond plaats tussen 21 mei 2015 en 30 december 2015, en op 4 en 11 november 2016.

Burgerservicenummers worden gerekend tot de zogeheten bijzondere persoonsgegevens volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ter voorkoming van onder meer identiteitsfraude dienen dergelijke gegevens op alle mogelijke wijzen te worden beschermd. Het naar buiten brengen van deze gegevens wordt beschouwd als schending van de geheimhoudingsplicht, die voor ambtenaren geldt. Dit is een strafbaar feit, waartegen aangifte kan worden gedaan bij de politie.

De betrokken ambtenaar is, ondanks een eerdere melding van het datalek door de ontvangers van de gegevens – op 29 januari 2016 – doorgegaan met het lekken van gevoelige persoonsgegevens. Ook is er toen geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een dergelijke melding is sinds 2016 wel verplicht.

Het datalek betreft de volgende 64 ondernemingen, stichtingen en verenigingen, waarvan in totaal 119 burgerservicenummers zijn verstrekt van eigenaren, medewerkers en/of andere betrokkenen:

Biercafé De Goudse Eend, Brasserie ’t Bakhuys, Brasserie Gouds Beleg, Brasserie IJsselweide, Brasserie-Bar De Zalm, Café ’t Hoekje, Café Het Goudse Glas, Café In ’t Zonnetje, Cafetaria De Goudse Vis, Cafetaria Xu en Hu, Cafetaria Yummy Express, Chef’s Unlimited, Chicken Spot, Cinema Gouda, De Goudse Lichtfabriek BV, Eetcafé Tof, Espressobar de Koffiefabriek, Espressobar Doppio Espresso, Gouda Studio’s, Grieks Restaurant Mykonos, Grillroom Oase, GTV Vriendenschaar, Hotel Best Western, Japans Restaurant Kichi, Jeu de Boule Vereniging Gouda, Koeien en Kaas, Koffiehuis Excellent, La Cubanita Gouda, Le Patapouf zalen- & partycentrum, Lunchcafé Juuls, Lunchroom Binnen ‘Bij Ons’, Lunchroom Go In, Lunchroom Maxima Gouda, MacLaa Brood en Banket, Mexicaans Eetcafé Xochimilco, Monkey Town speelparadijs, Restaurant Belvedère, Restaurant Bij Ons, Restaurant De Goudsche Pijp, Restaurant De Kleischuur, Restaurant L’Angelo Divino, Restaurant Neo, Restaurant Ocean Reef Club, Restaurant Rose Garden, Restaurant/Winebar Unique, Ruiterclub Bloemendaal, Sportcentrum De Clown, Sportpunt Gouda BV, Sportvereniging Gouda, Stadsherberg De Burgerhal, Stichting De Hoog Biljart- en Bridgecentrum, Stichting Kunstpunt Gouda, Verhage Fastfood Bloemendaal, Versus Women’s Sportsclub bv, Voetbalvereniging ONA, Wereld Restaurant Atlantis, Zoet & Zalig, Café Charlie’s Place, Café Crystal Palace, Café Pool Royal, café-restaurant Flinq, Cafetaria Casablanca, Eetcafé Tante Tee, Irish Pub Paddy’s.

De bewuste documenten zijn inmiddels teruggegeven aan de gemeente Gouda.

Biercafé De Goudse Eend, een van de gedupeerde horecagelegenheden, is van Jeroen Carol-Visser. Hij is ook secretaris van de Koninklijke Horeca in Gouda en aangesloten bij de lokale SP. Hij verwacht dat deze zaak bij Koninklijke Horeca in Gouda en de SP zeker aan de orde zal komen.