Anderhalf jaar lang volgde regisseur Monique Nolte de strafpleiters van het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten. De vennoten en hun jonge collega-advocaten op kantoor vormen een hecht team dat samenwerkt aan vaak grote en spraakmakende zaken. Eén van de jonge  talentvolle advocaten is de uit Gouda afkomstige Laura ter Steeg.
,,Tijdens mijn hele jeugd heb ik in Bloemendaal in de fijne Gaardenbuurt gewoond, samen met mijn ouders en zusje Emily. Ik koester warme herinneringen aan het hockeyen bij GMHC, de jaren op het Coornhert Gymnasium en de gezelligheid in de prachtige Goudse binnenstad…”
,,Toen ik ging studeren, ben ik naar Utrecht verhuisd. Gelukkig was dat heel dichtbij. Ik heb rechten gestudeerd en heb mij gespecialiseerd in het strafrecht. Tijdens mijn studie heb ik werkervaring opgedaan als griffier in de rechtbank en heb ik mijn eigen bedrijfje opgezet in het geven van bijlessen en trainingen aan rechtenstudenten. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik sinds anderhalf jaar als advocaat werkzaam ben op het prachtige strafrechtkantoor Ficq & Partners te Amsterdam. De documentaire ‘De Verdediging’ geeft een mooie en vooral realistische inkijk in het leven van een strafrechtadvocaat”, aldus Ter Steeg.
In de serie is te zien dat het op de Amsterdamse thuisbasis van Ficq & Partners Advocaten zelden saai is. Zo is naamgeefster Bénédicte Ficq bezig met een steeds groter wordende zaak tegen de tabaksindustrie, die als een rode draad door de serie loopt. In de serie zoekt Bénédicte Ficq met haar cliënt, die lijdt aan longkanker, naar mogelijkheden hoe de tabaksindustrie strafrechtelijk aangepakt kan worden: ,,Het is niet jouw schuld, het is de schuld van de tabaksindustrie!”
Endstra en het Passage-proces
Nico Meijering krijgt intussen de uitspraak in de Endstra-zaak. De uitslag van díe zaak kan grote invloed hebben op de grootste strafzaak in de Nederlandse geschiedenis: het Passageproces. Het kantoor staat Dino Soerel bij, één van de hoofdverdachten in dit proces. Collega Van Kleef bezoekt Harry Ramakers, leider van de Bandidos, die een gebiedsbeperking opgelegd heeft gekregen. Van Kleef reist hiervoor naar het zuiden van het land.Samen bespreken ze de tactiek van de aanstaande strafzaak.

Spraakmakende zaken
Ficq & Partners Advocaten is dankzij grote en spraakmakende zaken vaak in het nieuws. Bénédicte Ficq verdedigde bijvoorbeeld de van mishandeling verdachte kickbokser Badr Hari. Nico Meijering kan onder zijn oud-cliënten onder meer Dick V. en Mink K. rekenen. Zowel de partners als de jongere advocaten op kantoor vormen een hecht team. In sommige zaken werken zij ook samen. Regisseur Monique Nolet gooide in 2014 hoge ogen met de documentaire Het beste voor Kees waarin ze de autistische Kees en zijn ouders volgt. Op de gelijknamige Facebookpagina plaatst ze regelmatig brieven die Kees haar stuurt.
Wat de kantoorgenoten van Ficq & Partners Advocaten bindt, naast de liefde voor de strafrechtadvocatuur, is volgens hen een gezond wantrouwen jegens het Openbaar Ministerie. Hoe gaan de advocaten om met de spanning en de druk die het werken met deze cliënten met zich mee brengt en met de groeiende druk die het Openbaar Ministerie op hun werk legt? ,,De publieke opinie is meestal tegen je”, zegt Bénédicte Ficq.
De vierdelige serie De Verdediging was onlangs wekelijks te zien op NPO 2 en nu op Uitzending Gemist.
Op de link www.npo.nl/de-verdediging staan alle afleveringen op een rij.
Lees ook: www.advocatie.nl/maakster-documentaire-over-ficq-en-partners-er-niets-glamorous-aan-het-kantoor
Frontfoto: De strafpleiters van het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten. Met derde van rechts Laura ter Steeg.