In cultuurhuis De Garenspinnerij gonst het op zondagmiddag 29 oktober van toverpraat en mooie woorden. Want… het Gouds verhalenfestival is terug!
Er zijn familievoorstellingen voor kids vanaf 6 jaar en vertelvoorstellingen voor volwassenen. Kies je voor de familievoorstellingen, dan kan je naar twee vertellers luisteren. Kies je voor de voorstellingen voor volwassenen, dan kan je er naar vier luisteren. In de pauze zijn er niet te versmaden hartige en zoete taartjes, muziek en kinderactiviteiten. Kortom, het Gouds verhalenfestival is een feestje voor alle zintuigen.

De vertellers:
Ruud Broekhuizen
Ruud Broekhuizen maakt verhalen voor televisie, radio, theater en op papier. Hij schrijft hoorspelen, scenario’s, columns en gedichten. Voor radio 1 maakt hij audioverhalen over beroemde dichters en vertelt hij over nieuwe dichtbundels. Van 2014 tot 2016 was hij Stadsdichter van Gouda. Hij publiceerde de bundel De Tweede Adem dat hij presenteerde in een avondvullende theatershow, en hij leverde bijdrages aan vele verzamelbundels. Bij het vertellen van zijn verhalen maakt hij graag gebruik van muziek, video en fotografie, en verkent hij nieuwe vormen van poëzie zoals poetry-slam en spoken word.
Hoe de stilte verdween uit Sylvia
Als Sylvia’s moeder op sterven ligt neemt ze een belangrijk besluit. Ze geeft alles op en neemt haar moeder nog één keer mee op reis. Sylvia wil haar terugbrengen naar de plaats waar ze geboren is zodat ze daar rustig kan sterven. Het wordt een reis met bijzondere ontmoetingen die Sylvia voor altijd zal veranderen. Een poëtische rondreis door de modder met een straaltje zonneschijn.
Sahand Sahebdivani
Meesterverteller Sahand Sahebdivani – verteller van het jaar 2014 en oprichter van Cultureel Centrum Mezrab in Amsterdam – staat in de Iraanse verteltraditie. Op zijn derde ontvluchtte Sahand samen met zijn ouders zijn geboorteland Iran. Op paarden over besneeuwde bergtoppen. Alle spullen achter hen latend. Maar de verhalen… die mochten mee. In Amsterdam wekte de vader het thuisland Iran tot leven. Elke avond vertelde hij een verhaal over oude helden en wijze koningen. Over zijn oma, over de straat waar hij opgroeide. Nu Sahand Sahebdivani volwassen is vindt hij het zijn beurt om de oude verhalen door te geven.
Josine van der Schot
Met hart en ziel. Daarmee vertelt Josine van der Schot haar verhalen. Ze is een levendige verteller die met veel plezier haar publiek meeneemt naar nieuwe werelden. Werelden die verrijken, je nieuwsgierig maken, een glimlach op je gezicht toveren of die je gewoon even lekker laten wegdromen van alle dagelijkse dingen in het hier en nu. Tijdens dit festival in haar nieuwe thuis-stad nodigt Josine jong en oud uit om samen op avontuur te gaan en te genieten van verrassingen, humor en spanning.
Gerda Hoogendijk
Gerda is sinds 2012 betrokken bij Het Verhalenpunt in Gouda. Daar is ze mede-organisator en gastvrouw. Nu vertelt ze zelf. Het verhalen vertellen gaat haar aan het hart. Ze zet zich in om de vele kanten en mogelijkheden van deze kunstvorm bekend te maken. Als organisator en verteller.
De wolkenprinses
Eén van de favoriete verhalenbundels van Gerda is het Madiba-boek. Hierin zijn de lievelingsverhalen van Nelson Mandela verzameld. De wolkenprinses is een Swazi-verhaal. Een haas wordt omgetoverd tot mens, haat verandert in liefde, verklikkers veranderen in medestanders. Een verhaal met vele vergezichten. – Gerda wil het je graag vertellen op het Gouds verhalenfestival.
Caja van der Poel
Caja vertelt verhalen. Ze houdt ervan zich te verwonderen, daarom vertelt ze het liefst sprookjes. Sprookjes zijn de oudste verhalen die er bestaan, overgeleverd van generatie op generatie. Deze verhalen zijn door de eeuwen heen, zoals water door het zand, gezuiverd en verdiept. Hierdoor zijn ze geschikt voor de aller kleinsten en de aller grootsten tegelijk. De magie van sprookjes; het verre reizen naar vreemde werelden en zelfs in de tijd, het idee dat alles met elkaar verbonden is en hoe de grootste beproeving uiteindelijk goed komt, het vult haar met enthousiasme en dat uit zich in haar vertelstijl. – Op het Gouds Verhalenfestival treedt zij op met een magisch familieprogramma met korte verhalen voor alle leeftijden en met een lekker lang verhaal, speciaal voor volwassenen, om bij te onthaasten.
Vertelkring Jade
In de Goudse Vertelkring Jade ontmoeten gepassioneerde vertellers elkaar. Verhalen zijn ruwe edelstenen die door de interpretatie en expressie van de verteller tot glanzendgroene jadejuwelen worden gepolijst. Jade is ook een samentrekking van de naam Janny Dercksen, initiatiefneemster van de vertelkring en de grand old lady van het Goudse vertellen. Maandelijks komen de leden bijeen om elkaar aan de hand van thema’s de prachtigste verhalen te vertellen. De vertellers van Jade treden op bij Gouda bij kaarslicht en andere evenementen in onze stad. Jade is aanwezig met vier vertellers. Ieder vertelt een verhaal dat hem of haar inspireert, ontroert of vertedert.
Hugo Gastkemper
Wekker. Een klassieke wekker met twee bellen bovenop en een man die het rinkelende ding uitslaat. Waarom blijft het geluid in het hoofd van de man hangen?
Monica van Driel
Sneeuwwitje een lief meisje? Vergeet het maar. Nu het echte verhaal.
Carla Verhoeff
In Granada staat het Alhambra, waar het zoemt van de oude Moorse verhalen. Op het Gouds verhalenfestival trakteert Carla Verhoeff op een Alhambraverhaal, in 1850 geschreven door Washington Irving.
Kaarten, Prijzen
2 familievoorstellingen (6+): € 5,00 voor kinderen / € 7,50 voor volwassenen
4 voorstellingen (volwassenen): € 10,00
Mini high tea van Brownies & Downies: € 9,95
Mini high tea:
Zin in een mini high tea van Brownies & downieS met zoet en hartig? Bestel deze gelijk met je kaarten! Dan staat er in de pauze een lekkeR bordje voor je klaar.
Reserveren
Via info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl met opgave van type voorstelling (familie of volwassen). De kaarten kun je op 29 oktober vanaf 13.00 uur ophalen en betalen aan de kassa van de Garenspinnerij. Om logistieke redenen zijn er vier verhalenroutes gemaakt met elk een verschillende volgorde van de voorstellingen. Je ontvangt jouw verhalenroute bij de kassa. Indien voorradig kan je op 29 oktober ook kaarten aan de kassa kopen.
Informatie: 06-38138252
Organisatie: Het Gouds verhalenfestival wordt georganiseerd door Het Verhalenpunt en Cultuurhuis Garenspinnerij.
Sponsor: GoudApot