De Goudse regisseur Elsbeth Fraanje heeft op het Nederlands film festival een gouden kalf gewonnen voor de documentaire Snelwegkerk. Zij won de prestigieuze prijs in de categorie ‘beste korte documentaire’.
Fraanje kreeg de ereprijs vrijdagavond tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren. Het gala werd dit jaar gehouden in de Stadsschouwburg Utrecht, vormde het einde van de 37e editie van het festival.
De documentaire Snelwegkerk van de Goudse regisseuse Elsbeth Fraanje ging tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht (20 t/m 29 september) in première en zal later dit jaar worden uitgezonden door de IKONdocs op NPO 2.
Over de film
In de documentaire SNELWEGKERK zien we de wereld van mensen onderweg, op zoek naar liefde, geluk en verbinding met de ander. En dat in kleine betonnen gebouwtjes langs het asfalt van de snelweg.
Tussen het benzinestation en het fastfoodrestaurant staan langs de Duitse snelwegen kleine toevluchtsoorden: Autobahnkerken. Terwijl reguliere kerken leegstromen, bieden deze gebouwtjes een spirituele vrijheid, intimiteit en een luisterend oor aan meer dan twee miljoen bezoekers per jaar. In de aanwezige ‘wensboeken’ bedanken mensen voor een uitmuntende score bij het voetbal of voor de fantastische seks met hun minnaar. Vele anderen leggen hun ziel bloot en vinden er steun bij rouw of liefdesverdriet.
Onder de bezoekers leren we een nihilistische trucker kennen met een getatoueërde koosnaam op zijn knokkels. Een vrouw die haar doodzieke man tot het einde verzorgt. Een trouwe conciërge die snakt naar waardering en steun vindt in het lezen van wat bezoekers opschrijven. Of een vrouw die worstelt met een verboden liefde en dat alleen in zo’n kerkje durft op te biechten. En altijd zijn er de twee poetsdames die alles keurig schoonhouden, ondertussen gniffelend hun commentaar geven op de berichtjes in het gebedenboek. Allen rijden af en aan, in alle weersomstandigheden, op verassende wijze op zoek naar troost, erkenning, menselijkheid.
Over regisseur Elsbeth Fraanje
Elsbeth Fraanje (1979) is werkzaam als researcher en filmmaker. Ze studeerde in 2011 cum laude af aan de HKU, Audio Visual Media. Haar afstudeerfilm Bound to Dance werd uitgezonden door TV5Monde. Haar debuutfilm God op IJtje (2013) werd geselecteerd voor de Dutch Gouden Calf Competititie op het Nederlands Film Festival. Che! (2016) is haar eerste jeugd documentaire.