Gouda wint bij koploper Rohda '76: 1-2

7 October 2018, 11:14 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Gouda kroop zaterdag uit haar schulp en won knap bij koploper Rohda '76 met 1-2. De Goudse club klom daarmee naar plek 4, 1 punt achter koploper WDS, dat uit bij VEP de eerste punten verspeelde (1-1).

door Hans Sanders

De wedstrijd Siveo '60 - Linschoten haalde het einde (net) niet. Bij 2-2 (na 0-2) raakte een speler van Linschoten in de 88e minuut zwaar geblesseerd en besloot de scheidsrechter na enige tijd de wedstrijd af te blazen. Omdat eerder SPV '81 - Moordrecht niet doorging wegens trieste omstandigheden, is de ranglijst nu wat onregelmatig geworden.

Gouda herstelde zich zaterdag goed van de matige vertoning vorige week thuis tegen Rijnstreek. De verdediging stond een stuk beter, met een prima terugkeer van Jilles Oosterom en Stephan Kapteijn en met verder individuele uitblinkers als Jessy Hoekstra en Daan de Heer kon Gouda uiteindelijk het verschil maken.

Gouda speelde vandaag in een mooie opstelling, al moest Tom van Hoogstraten na de warming-up afhaken met een kuitblessure. Michel Bloemen vulde op het middenveld de vacature in. Gouda begon dit keer uiterst fris en fel aan de wedstrijd, in de wetenschap dat Rohda '76 geen Rijnstreek is en dat er dus uit een ander vaatje getapt moest worden. Voor de thee speelde Gouda de beste helft van dit prille seizoen en nam terecht een 2-0 voorsprong. Na de thee werd het al snel 1-2 door een beoordelingsfout van de Goudse keeper en dat gaf de thuisploeg, een ploeg in opbouw net als Gouda, nog wat extra motivatie te  gaan jagen op een doelpunt. Gouda had kansen op 1-3 en de gastheren waren vooral uit corners en vrije trappen soms dicht in de buurt van de gelijkmaker. Maar na ruim 90 minuten voetbal in een heerlijk najaarszonnetje ging de winst toch naar een met passie spelend Gouda. De Gouwenaars bewezen zich daarmee een goede dienst, want het verschil met nieuwe koploper WDS is nog maar 1 punt. Volgende week speelt Gouda thuis tegen rode lantaarndrager Kamerik.

Zoals gezegd, Gouda begon scherp en energiek en was op dat moment de betere ploeg, maar zag net geen kans vrij voor keeper Jeroen Kok op te duiken. Dat lukte wel in de 20e minuut toen Issam el Bouazatti en Daan de Heer met een prachtige combinatie door de verdediging van Rohda '76 sneden en Issam netjes afrondde (foto's onder), iets wat de hoofdrolspelers gepast vierden. De mooiste aanval van de middag.

Gouda bleef de gevaarlijkere ploeg en in de 29e minuut werd Hoessein Ouahabi op rechts van achteren op de achillespezen getrapt en na ampel beraad besloot de overwegend goed en rustig leidende scheidsrechter Brouwer dat het delict binnen de beruchte lijnen had plaats gevonden en dat het dus een penalty was. Er mag bij vermeld worden dat de thuisploeg verzuimd had de belijning op te frissen, zodat de leidsman daar weinig hulp aan had. Zonder al te veel gemor kon Daan de Heer vervolgens de bal op de stip leggen en zijn vierde goal binnen schieten, waaronder drie penalty's! (foto onder). Keeper Kok dook in de goede hoek, maar kwam te laat.

Gouda zag geen kans meer de 0-3 te maken en moest aan het eind van de eerste helft nog heel goed opletten om ongeschonden de rust te kunnen halen.

Na de thee ging de thuisploeg fel van start in een poging nog minimaal een punt uit het vuur te slepen. De "aansluitingstreffer" kwam er al snel, maar was van merkwaardige aard. De bal werd lang naar voren geschoten en belandde op het hoofd van de naar de aanval doorgeschoven nummer 3 Steven Holthuijsen. Die kopte de bal door, onwetend van het feit dat keeper Mees van den Berg, verder toch goed, zijn doel verlaten had, teneinde wat?  In elk geval vloog het leer met een grote boog over Mees zo in het verlaten doel, 1-2 in de 48e minuut. (foto onder).

Onnodig te zeggen dat dit olie op het vuur was voor de gastheren; een punt was nu toch weer op grijpafstand. Gelukkig was de kwaliteit bij de thuisploeg niet zo hoog dit keer en kon een betere speler als aanvoerder Esli Westmaas, terug na een langdurige blessure, de wedstrijd lang niet volmaken.

Het publiek kon van het spel, de spanning en de zon genieten

In de 56e minuut werd Hoessein Ouahabi over links gelanceerd, maar hij werd ten onrechte afgevlagd en de kort bij lopende scheidsrechter nam dit signaal toch over; kans op 1-3 verkeken. In de 58e minuut werd Issam in het centrum tussen een mêlee van spelers vrijgespeeld, maar hij schoot  ongehinderd rechtdoor in de handen van de keeper. Ronald Schipper, die niet echt zijn dag had, werd vervangen door nieuweling Ilias el Baroudi, eerder die dag al goed voor 2 goals in het tweede. In de 70e minuut werd absolute uitblinker Daan de Heer op eigen verzoek vervangen. Hij had zoveel passeer-acties ondernomen, de nummer 2 werd er tureluurs van, dat hij er kennelijk plotseling doorheen kwam te zitten, wel een aderlating. Kjeld Both kwam hem vervangen en ging achterin in het centrum spelen, waardoor Stephan Kapteijn wat meer naar voren ging spelen.

Uitblinker Daan de Heer, samen met aanvoerder Jessy Hoekstra, speelde de nummer 2 helemaal tureluurs

In de 78e minuut weer een goede kans voor Gouda, maar keeper Kok werkte het schot van Hoessein Ouahabi nog knap tot corner. In de 86e minuut kreeg invaller Ilias el Baroudi een kansje op links, maar de keeper stopte zijn schot. In de slotfase kwam Pascal van Buiten nog in de ploeg.

De thuisploeg speelde inmiddels alles of niets en forceerde een aantal corners. Gelukkig had Rohda '76 maar drie lange mannen in de gelederen, en zo kon keeper Mees de meeste ballen uit die corners wegboksen , behalve in de 92e minuut toen een kopbal uit een corner de lat teisterde. Gelukkig voor Gouda dus geen gelijkmaker in extremis en toen een laatste corner, waarbij zelfs de thuiskeeper zich in het gewoel stortte (foto onder) geen resultaat opleverde was het gedaan.

Chaos voor de Gouda-goal in de extra tijd, maar de bal kon uiteindelijk weggewerkt worden

Na 94 minuten floot scheidsrechter Brouwer de wedstrijd naar het einde en had Gouda de drie punten te pakken. Het had 1-3 kunnen worden, maar ook 2-2, maar duidelijk was dat Gouda de punten in ieder geval niet gestolen hebben. Bij Siveo '60 ging het uit net mis en hier ging het precies goed, ook wel eens lekker. Gouda sluit nu aan bij de uitgebreide kopgroep van dit prille seizoen, 1 punt achter nieuwe koploper WDS.

Het zit er op; na een stevige en toch sportieve wedstrijd wordt er netjes afscheid genomen

ZATERDAG 6 OKTOBER 2018: ROHDA '76 - GOUDA 1-2.
DOELP. ISSAM EL BOUAZATTI 0-1 (20E MINUUT); DAAN DE HEER 0-2 (PENALTY; 29E MINUUT); RUST; STEVEN HOLTHUIJSEN 1-2 (48E MINUUT)

Opstelling Gouda: Mees van den Berg (k); Achter: Jilles Oosterom. Stepan Kapteijn, Nick van der Elburg en Jeffrey Tang; Midden: Jessy Hoekstra, Ronald Schipper (Ilias el Baroudi) en Michel Bloemen. Voor: Hoessein Ouahabi (Pascal van Buiten), Issam el Bouazatti en Daan de Heer (Kjeld Both)

Zaterdag speelt Gouda thuis tegen Kamerik, dat veel spelers kwijtraakte en noodgedwongen moest verjongen. Zij hebben nog geen punt gehaald, extra reden tot oplettendheid dus a.s zaterdag!

Dinsdag 9 oktober speelt Gouda thuis vriendschappelijk om 20u00 tegen zondagderdeklasser Coal, ook rood-wit.