Gouda sluit jaar goed af met 1-5 zege op Sportief

Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Gouda behaalde zaterdag in de inhaalwedstrijd tegen Sportief een 1-5 zege en sluit het goede jaar zo goed af. Gouda liep door de overwinning, die pas in het slot van de wedstrijd tot stand werd gebracht, als koploper verder uit. Temeer daar de andere twee inhaalwedstrijden al vroeg afgekeurd bleken, zodat de op papier grootste concurrent WDS (op 6 verliespunten) bij Moordrecht weer niet in actie kwam. Gouda staat nu 9 punten voor op de nummer 2 SC Woerden en hervat de competitie op 19 januari 2019 met de laatste wedstrijd van de eerste helft, een uitwedstrijd bij Linschoten, dat met Gouda de leiding heeft in de 2e periode.

Maar eerst zaalvoetbal op vrijdagavond 28 december in De Mammoet en een onderling selectie partijtje op zaterdag 29 december. Met na de jaarwisseling op 5 januari 2019 de Nieuwjaarswedstrijd tegen een team van de afscheid nemende Maikel Hageman. Op 12 januari 2019 wordt de winterstop afgesloten met een oefenwedstrijd bij Floreant.

Beeldverslag Hans Sanders

Pascal van Buiten, die voorin de plaats innam van de geschorste Zenon van Elst, moest tegen de stevige verdedigers van Sportief flink aan de bak

Gouda speelde vandaag toch met Issam el Bouzatti, die in beroep was gegaan tegen de hoogte van zijn schorsing, maar zonder Zenon van Elst (2 wedstrijden geschorst), Michel Bloemen (verrekking spier in de kuit) en Tom van Hoogstraten (wordt gespaard voor na de winterstop). Ook Jeffrey Tang was wegens trieste familieomstandigheden afwezig (Sterkte!).

Wellicht was de lange lijst afwezigen voor trainer Peter Huisman de reden afwachtend te beginnen, maar voor de Goudse supporters deed dit wel pijn aan de ogen. Want niet alleen liet Gouda de thuisploeg zo veel aan de bal, maar een aantal "sterkhouders" speelden op dat moment ook nog ver onder het gebruikelijke niveau en dat gaf de matige thuisploeg (wel gemiddeld wat langer en hier en daar veel zwaarder) het idee dat er wat te halen was vandaag. Dat lukte hen nog wel voor rust door een eigen doelpunt van Gouda. De tweede helft verschilde als dag en nacht van de eerste. Gouda zocht vol de aanval en toen de groen-witte muur eenmaal geslecht was, was het voor de thuisclub, op één grote kans na, uitsluitend tegenhouden. Uiteindelijk liep de score in de slotfase nog flink op en na eerdere 2-5 en 3-6 overwinningen in Woerdense Verlaat bleek Sportpark Govert van Tilburg, genoemd naar de broer van onze langjarige voorzitter Jan van Tilburg, Gouda weer goed gezind: 1-5.

Sligro
Uw verslaggever kwam wat later aan vanwege een 70 meter lange file voor de kassa's van de Sligro, waar de chauffeur/barbeheerder nog even flink inkopen voor de SV Gouda moest doen, want zonder patat geen voetbal! Maar de toeschouwers meldden ons bij aankomst dat er niets gemist was.

Gouda speelde op het zware open veld met flink wat wind eerst van de kantine af en dat met een afwachtende houding. Dat betekende dat Sportief op eigen helft makkelijk aan de bal kon blijven en dan met lange halen probeerde de eigen voorwaartsen aan het werk te zetten. Al snel sloeg de schrik de Gouda-supporters om het hart, toen de spits na zo'n lange bal doorging op keeper Mees van den Berg, die geblesseerd bleef liggen. Gelukkig kon Mees na enige tijd weer verder en keepte hij opnieuw een goede wedstrijd. Omdat Gouda bij de eigen aanvallen en uitvallen eerst de helft van Sportief moest oversteken, bleef het aantal mogelijkheden op een doelpunt zeer beperkt. In de 18e minuut schoot Issam el Bouazatti van afstand net naast. In de 23e minuut moest laatste man Nick van der Elburg zelfs de bal uit de lege doelmond schieten, omdat de rechterspits de bal langs de uitgelopen keeper Mees geplaatst had. Na een half uur een flinke overtreding op aanvoerder Jessy Hoekstra, die geblesseerd achterbleef. De zeer matige leidsman Janssen bestond het om door te laten spelen. De bal ging snel naar rechts en werd direct hard voorgezet. Nick van der Elburg kon niet veel anders doen dan tegen de bal aanlopen, die helaas voor hem vervolgens tergend langzaam bij de eerste paal het doel binnen huppelde, 0-1. (foto onder). De begrijpelijke protesten van aanvoerder Hoekstra over deze gang van zaken mochten niet baten.

De 1-0 in eigen doel na een half uur

Verder viel er weinig meer te beleven in de eerste helft. Het gevaar van Gouda-zijde moest vooral komen uit vrije trappen en corners, maar de kleine keeper wist zijn doel nog schoon te houden.

Na 50 minuten kwam Jeroen van den Berg in het veld voor linksback Kjeld Both, die een offday had. Linkspoot Jeroen viel goed in. Na een zoekperiode van 5 minuten nam Gouda definitief het heft in handen en speelde de wedstrijd zich voor meer dan 90% af op de helft van Sportief. Wederom bleek Gouda over een goede mentaliteit en conditie te beschikken en dat laatste kon bepaald niet van de thuisploeg gezegd worden. In de 56e minuut verving Aassim Souissi voorin Pascal van Buiten en bracht zo wat meer "body" in de strijd. In de 57e minuut een hard schot op doel door spits Hoessein Ouahabi, maar de keeper wist het leer nog net over de lat te tikken.

In de 62e minuut de enige gevaarlijke counter na rust voor de thuisploeg, waarbij de spits vanaf rechts vrij door kon lopen richting keeper Mees, maar die wist zijn poging gelukkig voldoende te smoren, want met 2-0 achter was het toch wel extra moeilijk geworden. Daarna werd Sportief geen enkele keer meer echt gevaarlijk. Een minuut later weer een hard afstandschot, ditmaal van Issam, maar dat werd tot corner gewerkt. In de 65e minuut hands in het strafschopgebied van Sportief (later trouwens nog een keer), maar de scheidsrechter zag er geen kwaad in. In de 68e minuut een afvallende bal en met een vol strafschopgebied voor zich, schoot Jessy Hoekstra hard op doel. De opgerukte rechtsback Jilles Oosterom, die toch al een van zijn betere wedstrijden speelde, tikte met een frivool sprongetje de bal aan, die daardoor van richting veranderde en de keeper kansloos liet, de ban was gebroken (foto onder)

Doelpuntenmaker Jilles Oosterom sprint rechts verheugd het beeld uit na zijn 1-1

Gouda voerde de druk op, in eerste instantie nog afgeremd door de grensrechter, die kennelijk besloot zijn team een handje te gaan helpen. Maar in de 78e minuut was ook hij machteloos, toen Aassim er over rechts vandoor ging door zijn back te passeren en Daan de Heer, tot op dat moment tamelijk flets, de bal uit de voorzet met zijn linker direct uit de lucht vol raakte, 1-2 (foto onder)

Daan volleyd de 1-2 snoeihard binnen; de keeper hoorde de bal alleen langs zijn hoofd suizen...

Gouda hield de druk er vol op en in de 83e minuut weer één van de vele Goudse corners. Aanvoerder Hoekstra nam deze corner op rechts en weer was het Daan de Heer die de bal zo mogelijk nog harder dan bij zijn eerste goal ineens bij de tweede paal in de korte hoek ramde, 1-3 en de 16e goal alweer voor Daan (foto onder). Tusen de bedrijven door werd Hoessein ook nog door een gefrustreerde Sportief-speler na een overtreding met 2 handen tegen de grond gesmeten. De thuis-speler kreeg geel, daar waar Zenon van Elst voor eenzelfde vergrijp vorige week rood kreeg. Zeg het maar.....

Ook de tweede volley ineens uit de lucht leverde een goal op, alweer nummer 16 van Daan

In de 84e minuut kwam Max van Iersel in het veld voor Hoessein Ouahabi. Max maakte zo zijn debuut in het eerste, na vorige week al op de bank gezeten te hebben. Jeugdige Max kwam deze zomer over uit onze jeugd. Na eerst wat oude fysieke ongemakken overwonnen te hebben, kan hij nu laten zien wat hij kan. Maar eerst was het de beurt aan Jeroen van den Berg. Aassim Souissi schoot in minuut 86 hard op doel (foto onder), maar de bal werd wonderlijk genoeg per ongeluk door Issam el Bouzatti (achter nr. 8) tegengehouden. Geen nood, want Jeroen nam de terugspringende bal van afstand op de slof en het leer verdween in de linker bovenhoek, 1-4.

Issam houdt onbewust het schot van Aassim tegen, maar linksback Jeroen van den Berg retourneerde de wegspringende bal fraai in de linker bovenhoek: 1-4

En nog was de koek niet op. Max van Iersel kwam op links voorin aan de bal, speelde knap drie verdedigers uit en rende evenwijdig aan de achterlijn richting de keeper. Hij besloot niet af te leggen, maar vol uit te halen en de bal verdween door de benen van de keeper in het doel, 1-5 en een hele mooie eindstand (foto onder)

Max bepaalt de eindstand op 1-5 onder toeziend oog van de ware deskundige liefhebbers

Zonder nog wat tijd bij te tellen floot scheidsrechter Janssen kort daarop ook deze wedstrijd naar de geschiedenisboeken. Gouda kan terugzien op een goede eerste twaalf wedstrijden, waarin het alleen in de eerste wedstrijd in het countermes van Siveo '60 liep. Inmiddels is Gouda dus 11 wedstrijden op rij ongeslagen, won de eerste periode en heeft minimaal 6 (verlies)punten voorsprong op de nummer 2. Kortom mooie cijfers, die tot stand kwamen door hard werken en spelen als een team volgens vaste afspraken, met ook genoeg individuele kwaliteiten om een verdediging te slechten. Kortom trainers Peter Huisman en Romeo el Bouazatti en de selectie kunnen terugzien op een goed half jaar en hopelijk is dat voldoende basis voor een hele mooie eindklassering in mei 2019.

Het zit er op, competitiejaar 2018 is achter de rug.....

ZATERDAG 22 DECEMBER 2018: SPORTIEF - GOUDA 1-5.
DOELP. NICK VAN DER ELBURG 1-0 (EIGEN DOEL; 30E MINUUT); RUST; JILLES OOSTEROM 1-1 (66E MINUUT); DAAN DE HEER 1-2 (79E MINUUT); DAAN DE HEER 1-3 (83E MINUUT); JEROEN VAN DEN BERG 1-4 (86E MINUUT) EN MAX VAN IERSEL 1-5 (89E MINUUT)

Frontfoto Daan de Heer: topscorer in de eerste helft van dit seizoen.