Toeristisch gezien staat Gouda stevig op de kaart. Jaarlijks bezoeken meer dan 800.000 gasten uit binnen- en buitenland de stad. Het aantal publieke toiletten was echter niet afgestemd op deze aantallen. Daar is nu een mooi begin mee gemaakt in de Chocoladefabriek, waar op woensdag 2 mei om 10.00 uur nieuwe publieke toiletten in gebruik worden genomen.

Verdubbeling capaciteit
Het aantal toiletten in de stadbibliotheek is verdubbeld en openbaar toegankelijk gemaakt. Het mindervaliden toilet is uitgebreid met een baby care voorziening.  De bezoekers die met een touringcar op parkeerplaats Klein Amerika aankomen en tot voor kort nergens terecht konden, zullen hier het meest gebruik van gaan maken.

Toegangssysteem
De genderneutrale toiletten zijn via de hoofdentree van De Chocoladefabriek bereikbaar. De toegang gaat via een tourniquet. Gasten van buitenaf betalen € 0,50. Dit kan met muntgeld of contactloos. Leden kunnen de bibliotheekpas bij een kaartlezer houden en gratis naar binnen. Ook mindervalide gasten kunnen gratis van de voorzieningen gebruik maken.

Duurzaam en MVO
Bij de renovatie zijn duurzame materialen en innovatieve technieken toegepast. Deze worden ook gedeeld met de bezoekers via een duurzaamheidsschild in de toiletten. Sinds begin 2018 doneert Toletto bij elke renovatie gezamenlijk met de klant een bedrag aan het “Wash & Learn” project van Simavi.  Dit betekent een bijdrage aan een betere gezondheid van schoolkinderen en hun families in Kenia, Oeganda en Tanzania, door verbetering van de toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.