De woningmarkt in Gouda is flink in beweging. Voor een deel is dit ook de landelijke trend, maar opvallend is dat juist in Gouda meer huizen te koop staan dan gemiddeld en er worden ook meer huizen verkocht dan elders in het land. Ook worden huizen in Gouda nu sneller verkocht dan een jaar geleden voor hogere bedragen dan ooit. Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch en is gebaseerd op cijfers van het CBS, Kadaster en HuizenZoeker.nl.

Rabobank Gouwestreek directeur Caspert van der Wel: ,,Het lijkt er op dat Gouda wat aantrekkelijker is geworden voor huiseigenaren. De krapte valt in vergelijking met andere delen in Nederland nog mee. Opvallend is ook dat de gemiddelde prijs van woningen in Gouda harder stijgt.”

Meer te koop dan in Nederland, maar minder dan vorig jaar
Gemiddeld staat in Gouda en directe regio 2% van de huizen te koop. Landelijk is dat nog geen 1%. Er is voor woningzoekers meer te kiezen in onze regio. Maar het aantal huizen dat te koop staat, vergeleken met vorig jaar is wel een stuk minder. Toen stond nog ruim 3% te koop. Ook in Gouda wordt de woningmarkt krapper.

Meer en duurdere huizen verkocht
In 2017 zijn in Gouda meer huizen verkocht dan landelijk gemiddeld. Ook worden in Gouda meer huizen verkocht dan in omringende gemeenten. Een kleine 7% van de koopwoningen werd in de afgelopen 12 maanden verkocht. Landelijk is dit een kleine 6%. Huizen zijn in heel Nederland in 2017 gemiddeld 7,6 procent duurder geworden, de gemiddelde verkoopprijs steeg met zo’n 8 procent. Verwacht wordt dat deze prijzen in heel Nederland de komende tijd verder zullen stijgen, waarbij de stijging in de Randstad het hoogst zal zijn.

Huizen worden sneller verkocht van voorheen
Volgens de transactiecijfers van de NVM (dd 11-01-2018) is de verkooptijd in Gouda met gemiddeld 55 dagen iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 52 dagen. Maar deze verkooptijd is wel zo’n 50% korter dan een jaar ervoor. Het gemiddelde wordt nog omhoog getrokken door de tijd die het kost om vrijstaande woningen te verkopen in Gouda. Volgens het rapport van de NVM kost het in Gouda 141 dagen om een vrijstaande woning te verkopen, waar tussen-, hoekwoningen en appartementen tussen de 41 en 45 dagen nodig hebben om van eigenaar te veranderen. Vorig jaar lagen deze tijden veel hoger. Van der Wel: ,,Ook dat is voor huiseigenaren goed om te horen, dat ze hun huis snel kwijt kunnen als ze het te koop hebben gezet. Daardoor wordt de gehele woningmarkt in Gouda gezonder.”

Reageer op dit artikel