In veel gemeenten wordt vandaag de regenboogvlag gehesen. Het is namelijk Coming Out Dag.
Zo ook in Gouda. Vandaag kwam burgemeester Milo Schoenmaker speciaal het Huis van de Stad uit om de regenboogvlag te hijsen.


Internationale Coming Out Day
Misschien valt het je vandaag wel op. De regenboogvlag is op de verschillende plekken in de hele regio te zien: het is Coming Out Dag. Op Coming-Outdag die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het “uit de kast komen” of in het Engels “Coming-out”. Coming Out Day wordt sinds 2009 in Nederland gehouden, in 1988 ontstond de dag in de Verenigde Staten.
Ook in Gouda moet iedereen zichzelf kunnen zijn en daarom wordt vandaag, 11 oktober, de felgekleurde Goudse regenboogvlag gehesen. Wie je ook bent, in Gouda moet je je geaccepteerd en sociaal veilig kunnen voelen is het motto van Coming Out Dag. De regenboogvlag geeft een zichtbare boodschap af aan alle werknemers, burgers en organisaties om open te staan voor diversiteit in breedste zin van het woord.
 


Roze stad
Gouda mag zich in 2018 Roze Stad noemen en de bijbehorende Roze Zaterdag – de Nederlandse Gay Pride- organiseren. De Roze Zaterdag wordt in juni of juli gehouden, dat is aan de organisatie. Maar de bedoeling is dat de Roze Stad het hele jaar door evenementen houdt. Gouda overtuigde de stichting vanwege de steun van de gemeente Gouda en de ervaring die de plaats al heeft met het organiseren van grote evenementen in het stadscentrum.
In 2018 vindt het Roze Jaar in Gouda plaats. Het hele jaar wordt extra aandacht besteed aan zichtbaarheid en acceptatie van LHBT+ in Gouda en de regio tijdens diverse activiteiten. Het hoogtepunt van het Roze Jaar is de landelijke Roze Zaterdag 2018 welke plaatsvindt op zaterdag 23 juni 2018 in Gouda.
De organisatie van Roze Zaterdag 2018 is in handen van de separaat voor dit evenement opgerichte Stichting Roze Zaterdag 2018 Gouda. De kick-of van het Roze Jaar is zaterdag 6 januari 2018 op de Goudse IJsbaan, de Roze Week is in week 25 van 2018 en Roze Zaterdag 2018 vindt plaats zaterdag 23 juni 2018.
Zie ook www.facebook.com/RozeZaterdagGouda2018/