Gouda kansloos tegen Nieuwerkerk

22 April 2018, 12:22 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op wat toch een zonnige dag was, kreeg Gouda uiteindelijk een donkere domper. Na zes zeges op rij en een goede positie richting de nacompetitie, maakte Nieuwerkerk een einde aan de zegereeks van Gouda: 1-4.

Vanaf minuut 1 was Nieuwerkerk de bovenliggende partij. Binnen 5 minuten kreeg het al drie gevaarlijk indraaiende corners en na 8 minuten was het raak. Opdracht van trainer Jerry de Groot was spits Wouter Ooms te schaduwen en uit te schakelen. Uit het feit dat hij driemaal scoorde mag afgeleid worden dat dit totaal mislukt is. De vraag was uiteindelijk: was Nieuwerkerk nou zo goed of Gouda nou zo slecht en beide is waar. Nieuwerkerk, dat nog hoop heeft op de vierde plek en zo wellicht op de nacompetitie, speelde misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen en Gouda, uit toch beter dan Nieuwerkerk, speelde één van z'n slechtste potjes van dit seizoen.

Door het zeer verrassende gelijkspel van koploper FC IJsselmonde thuis tegen laagvlieger Overmaas, blijft Gouda aan kop in de tweede periode en heeft alles nog min of meer in eigen hand. Gouda heeft nu drie speelronden rust en kan zo rustig afwachten hoe de concurrentie, die zo aan het slot van het seizoen steeds vaker steekjes laat vallen, het er vanaf brengt.

Gouda miste spits Mo Saber (nog enigszins dikke knie en spierscheuring in het bovenbeen), Ronald Schipper (familie-uitje), terwijl Jilles Oosterom na 55 minuten uitviel en per ambulance naar het ziekenhuis ging. Voorlopige prognose: hersenkneuzing.

​Veel corner- en vrije trappendruk door Nieuwerkerk

​De gasten openden sterk en binnen 5 minuten draaiden als drie corners vanaf links scherp voorlangs het Gouda doel. Daarna nam Gouda iets meer deel aan het spel, maar toch was het al snel 0-1, toen na een vrije trap vanaf links de bal met een kluts uiteindelijk via de verre binnenkant paal in het Gouda-doel terecht kwam met dank aan spits Wouter Ooms, 0-1. In de 11e minuut had Mees een goede redding nodig om de stand niet verder op te laten lopen. In de 12e minuut kon spits Hoessein Ouahabi op het Nieruwerkerk-doel afstormen, maar hij nam te veel tijd en uiteindelijk kon een verdediger redding brengen. In de 22e minuut kreeg Gouda een vrije trap op rechts op een meter of 25 van het doel. Omdat de muur te dichtbij stond, raakte de vrije trap van Hans Vergoed een hoofd, waarop de invaller keeper redding kon brengen. Deze keeper, Jordy van Herpen, normaal laatste man, verving de langdurig geblesseerde keeper Kenzo Abel en ook keeper 2 zat in de lappenmand. Zo stond er een veldspeler op doel, die overigens in de jeugd wel gekeept had. Hij deed het goed en straalde uit niet gepasseerd te willen worden.

In de 35e minuut weer wat kansjes voor Gouda, tot de keeper uiteindelijk de bal weg kon boksen. In de 40e minuut een slechte pass van Gouda. De rechtsback speelde de bal direct strak naar voren over rechts, waar spits Wouter Oooms achter de bal aanging. Hij liet het leer eenmaal stuiten en nam hem vol op de wreef en de bal sloeg na deze volley als een raket in de verre kruising. Een pracht goal en zo een die maar eens in de 100 keer lukt.

In de tweede helft startte Gouda zonder Zenon Elst, die vervangen was door Jeffrey Tang. De hoop was dat hij verdedigend meer kon brengen. Die hoop was soms terecht, soms ijdel, want in de 53e minuut nam spits Ooms op links een bal uit de lucht aan en draaide ineens rond Tang en haalde gelijk vol uit met links; weer een knal die doel trof, 0-3 en de wedstrijd leek gespeeld! In de 54e minuut klapten teamgenoten Jeffrey Tang en Jilles Oosterom met de hoofden tegen elkaar. Jilles moest flink opgelapt worden door verzorger Koen Borg. Jilles probeerde het nog even, maar tevergeefs, hij was te duizelig en verliet na 55 minuten het veld, opgevolgd door Hassan Ouahabi.

In de 61e minuut zette Jessy Hoekstra op rechts goed door, legde een aantal verdedigers in de luren bij de achterlijn, maar hij wist de bal net niet goed genoeg voor te krijgen, waardoor Maikel Hageman met een soort wanhoops snoekduik de bal in de handen van de keeper kopte. Langzamerhand begon toch ook Gouda wat meer gevaar te stichten. In de 63e minuut zette de veelal onzichtbare Daan de Heer over links goed door en legde terug op Hans Vergoed die de bal in het zijnet knalde. In de 66e minuut gaf scheidsrechter Potuijt Gouda in het zestienmetergebied van Nieuwerkerk wegens teveel passen van de keeper een indirecte vrije trap. De eerste poging werd geblokt door te vroeg inlopen van een verdediger, waardoor de indirecte nogmaals in tweeën genomen werd. Maikel schoot de bal nu hard over het doel.

In de 76e minuut kreeg keeper Mees weinig tijd bij een wat korte terugspeelbal. In plaats van het leer glijk weg te rossen, liet hij de bal even breed lopen, maar hij had buiten Wesly van den Dries gerekend, die de bal zo eenvoudig in het verlaten doel kon schuiven: 0-4.

In de 84e minuut kreeg Hassan Ouahabi (foto boven) een vrije kans voor de keeper, maar die verijdelde de kans met zijn voeten. In de 87e minuut had keeper Mees nog een goede redding nodig om de score niet nog hoger te doen oplopen. Dat herhaalde hij nog eens in de 90e minuut.

Het slotakkoord was voor Gouda, toen Hoessein Oahabi in de 92e minuut vrij voor de keeper uit kon halen, die weer het schot blokte, maar nu pardoes tegen de inlopende nummer 3 op en zo verdween de bal toch in het doel. De "eer" was in de extra tijd gered.

​De duizelige Jilles Oosterom ging per ambulance naar het ziekenhuis: geen risico!

Zo kwam aan de opmars van Gouda bruut een einde, maar nog niet alles is verloren. Ten eerste staat Gouda nog steeds vierde en verder nog steeds bovenaan in de tweede periode. Verder heeft het team nu voldoende tijd de mentale en fysieke wonden te likken. Pas op 19 mei is de volgende competitiewedstrijd tegen het sterke Bergambacht, met tot slot de uitwedstrijd bij concurrent voor plek 4, Hillegersberg. Gouda speelt volgende week zaterdag niet, maar wel 5 mei om 14.30 uur vriendschappelijk thuis tegen de nr. 2 in de derde klas FC Perkouw. Voor dinsdag 15 mei wordt nog naar een tegenstander gezocht.

Bovenaan verspeelde FC IJsselmonde dus twee kostbare punten en zag CKC hen voorbij gaan met 1 punt meer en een wedstrijd meer. Ook Bergambacht sluit weer aan op 3 punten. Het is dus weer ongemeen spannend om de titel.

ZATERDAG 21 APRIL 2018: GOUDA - NIEUWERKERK 1-4. DOELPUNTEN: WOUTER OOMS 0-1 (8E MINUUT); WOUTER OOMS 0-2 (40E MINUUT); RUST; WOUTER OOMS 0-3 (53E MINUUT); WESLY VAN DE DRIES 0-4 (76E MINUUT) EN EIGEN DOEL JESSE ASOWATA 1-4 (90 MINUUT + 2)