‘Gouda bij Kaarslicht is één van de mooiste lichtfestivals in Europa’, zo concludeert ook Skyscanner.

Let there be light! Het is tijd voor sprankelende lichtfestivals zoals het te gekke Amsterdam Light Festival, maar ook Gouda en Den Haag brengen veel moois voor het voetlicht. Skyscanner verzamelde de leukste lichtfestivals in Nederland en daarbuiten. In welke stad steek jij je licht op?

Het enige echte en oudste lichtfeest van Nederland vind je in kaasstad Gouda. Op vrijdag 16 december hult Gouda zich namelijk in kaarslicht met het beroemde Gouda bij Kaarslicht.

De hele middag en tot laat in de avond vieren duizenden mensen het lichtfeest. Met muziek, wandelingen, straattheater en dans. Een ganzenhoeder en schaapherder met hun dieren nemen bezit van het centrum en de ‘levende’ kerststal is weer present. En in onder meer de Sint-Janskerk staan mooie concerten het programma.

Hoogtepunt is het middeleeuwse stadhuis dat voor het lichtfeest alleen verlicht is met kaarsen, naast het ontsteken van de lichtjes in de enorme kerstboom en het samen zingen van kerstliedjes. Het zingen gebeurt dit jaar onder leiding van chansonnier Sjors van der Panne, bekend van The Voice.

Bij Gouda bij Kaarslicht horen ook de lichtspektakels Goudse Glazen Uitgelicht in de Sint-Janskerk (de uitzonderlijke glas-in-loodramen zijn ’s avonds verlicht) en Lof er Lichtheid. Lof der Lichtheid is een expositie van 15 lichtkunstwerken in Gouda, geïnspireerd op Erasmus, als afsluiter van het Erasmusjaar. Een lofzang op licht, lichtzinnigheid en maar ook samenwerking tussen kunstenaars. Van 16 t/m 28 december.

Zie www.skyscanner.nl

Reageer op dit artikel