Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Door een 1-1 gelijkspel bij Hillegersberg heeft Gouda zich verzekerd van de nacompetitie voor de derde klasse.  Daarin neemt de Goudse ploeg het volgende week zaterdag in een uitwedstrijd op tegen Lekkerkerk.

Gouda had bij voorbaat aan een gelijkspel genoeg om de nacompetitie te halen. Gouda kwam door een doelpunt van Daan de Heer in de 75ste minuut op een 0-1 voorsprong. Sherrick Kendall bracht in de 86-ste minuut de gelijke stand op het scorebord.

​Gedurende wedstrijd bleek wel dat Hillegersberg een technisch vaardige ploeg is die grotendeels de wedstrijd in handen had. Op het glijdende loeihete kunstgras konden zij veel beter uit de voeten. Aangezien scheidsrechter Roest wel van stevig voetbal hield, lukte het Gouda maar zelden om de hoog opstuitende ballen onder controle te brengen en los te komen van de in de rug hangende tegenstanders die er vol opklapten en Gouda weinig in balbezit lieten komen.

Gelukkig liepen zij wel vast in de trechter met verdedigers voor het doel van Gouda, met als uitblinkers keeper Mees van den Berg en de, ondanks als twijfelgeval vanwege een knieblessure aanwezige, uitblinkende laatste man Nick van der Elburg. Maar uiteraard kreeg Gouda ook wat (grote) kansen, twee voor rust en twee na rust en (slechts) één daarvan werd benut. Omdat de thuisploeg, dankzij o.a. twee ballen op de paal/lat en enkele 'last minute' reddingen van keeper Mees, slechts éénmaal (gelukkig) scoorde, hield Gouda precies genoeg over om Hillegersberg voor te blijven op de ranglijst: gefeliciteerd!

Jammer was dat Hoessein Ouahabi met een zware blessure aan het onderbeen per brancard het veld moest verlaten en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd moest worden; uitsluitsel is er nog niet. Hoessein, sterkte en beterschap!

Hoessein Ouahabi moest helaas al vroeg van het veld

En de felicitaties gaan naar het kampioen geworden FC IJsselmonde, dat met 2-3 won bij Bergambacht. Ook opvallend, de 10-1 zege van Nieuwerkerk op LMO, dat daardoor nog twee plekken zakte op de ranglijst, LMO, de ploeg waarvan Gouda als enige tegenstander tweemaal verloren heeft!

Nadat de wedstrijd een viertal minuten te laat begonnen was, kwam Gouda binnen 2 minuten tweemaal vrij door over links, maar de voorzetten leidden niet tot een doelpunt. In de 11e minuut een mooie combinatie over links, waardoor linksback Jeroen Roukes alleen op keeper Bob Molendijk kon afstevenen, de matige invaller voor de langdurig gebleseerde eerste keeper. Jeroen schoot alleen voor de keeper met links en daardoor nam de bal een van het doelafdraaiende curve aan en ging zo net voorlangs, de eerste gemiste grote kans.

Daarna nam de thuisploeg het een beetje over en een aanvaller wist in de 14e minuut uit een lange hoge bal voor het Gouda-doel vanaf links diagonaal in te koppen, maar de bal stuitte tegen de verre paal weer het veld in en kon nog net weggewerkt worden. Een minuut later werd de bal heel hoog achter de verdediging van Gouda gepompt en aangezien er niet voor buitenspel gevlagd werd en Gouda er voornamelijk naar keek, kon een aanvaller onverwacht vrij uithalen, maar hij schoot gehaast hoog over.

In de 17e minuut wilde Hoessein Ouahabi een aan hem gevaarlijk ontglippende bal herstellen, maar zijn poging die bal weg te schieten werd door een aanvaller van de thuisploeg geblokt. De bal ging achter, maar Hoessein bleef liggend achter en verzorger Koen Borg kon na langdurige consultatie niet anders vaststellen dan dat Hoessein beslist niet verder kon en er kwam na 8 minuten een brancard aan te pas om Hoessein van het veld te brengen en in de pauze ging hij met een ambulance naar het ziekenhuis. Pijnlijk en jammer! Maar de wedstrijd moest door en broer Hassan schoof van het middenveld door naar de spits en Jilles Oosterom kwam erin om hangend vanaf rechts te gaan spelen.

In de 39e minuut zowaar een tweede grote kans, nog groter dan de eerste. De vanaf rechtsback opererende Jessy Hoekstra kon zich een keer ontworstelen aan de zware dekking en kwam vrij op over rechts. Hij leverde een perfecte voorzet af en het leek alsof de inlopende Hassan de bal door het net zou koppen. Terwijl de Gouda-supporters blij opveerden, wapperde de keeper wat met zijn armen en zowaar, via een arm ketste de bal op de lat, wat een pech. De rebound werd niet benut. In de 10 minuten extra tijd van de eerste helft (8 minuten behandeling Hoessein en een extra drinkpauze) kreeg Jilles nog geel voor (beschaafd) commentaar. Scheidsrechter Roest hield duidelijk niet van verbale aanmerkingen. Zo liet hij in de tweede helft de grensrechter van Hillegersberg vervangen.

Gouda moest ook in de tweede helft regelmatig vaak met man en macht verdedigen

Na de thee, richting kantine, ging Hillegersberg er weer vol tegenaan, voor zover de hitte dat toeliet. In de 47e minuut had Mees weer een prima redding nodig om de nul op het scorebord te houden. Overigens bleef gedurende de hele wedstrijd de 0-0 op het scorebord staan, ondanks de 1-1 eindstand.

Rond de 58e minuut kreeg Gouda wat mogelijkheden, maar uit de tegenaanval moest Mees van korte afstand weer flitsend redding brengen. In de 65e minuut kwam Michel Bloemen in het veld voor Zenon Elst voor een goede invalbeurt. In de 72e minuut kwam spits Mo Saber (gaat nog een jaar door!), na een langdurige afwezigheid wegens een zware blessure en na pas een paar trainingen in het veld voor Hassan Ouahabi. En dat bleek belangrijk, want Mo zag met een man in de rug en over hem heen toch kans de bal nog net door te tikken naar de op rechts vrijstaande aanvoerder Maikel Hageman, die alleen op de keeper kon afstormen. Maikel legde op het laatste moment af naar de meegelopen tweede spits Daan de Heer, die met zijn favoriete linkervoet de bal links langs de keeper kon schuiven, een heel belangrijke 0-1! (foto onder)

De 0-1 van Daan de Heer in de 75e minuut

​En dat werd enthousiast en massaal gevierd

​Gouda leek nu toch wat meer greep op de wedstrijd te hebben en in de 84e minuut ging Daan de Heer er vandoor over rechts, maar zijn voorzet bereikte net niet  goed genoeg Hans Vergoed, ook vooraf een twijfelgeval, maar hij wilde zo graag. In de 86e minuut de zoveelste uitgestelde vrije trap, toegekend door scheidsrechter Roest op de rand van de "16". De ingevallen 100 kg plus spits, een typische breekijzer dus, zette zich achter de bal. Hij ramde het leer laag recht vooruit, maar helaas ging de bal toch door het muurtje heen via een Gouda-speler en zo was keeper Mees van den Berg vanwege de van richting veranderde bal van dichtbij kansloos, een onnodige en gelukkige 1-1. (foto onder)

De 1-1

En nog in dezelfde minuut legde scheidsrechter Roest weer op dezelfde plek de bal neer, terwijl er ditmaal toch echt niets aan de hand was. En weer hetzelfde scenario, maar nu ramde de ingevallen spits de bal weer laag in de muur, wat natuurlijk ook de bedoeling is van zo'n muur. Daarna brak een zeer hectische slotfase aan, waarin Gouda o.a. via Mo Saber bij een uitbraak nog een behoorlijke kans kreeg, maar waar het verder vooral billen knijpen was. Ook keeper Mees werd nog grof van achteren van de sokken gelopen met de bal al lang in zijn handen en hij moest langdurig opgelapt worden,. En weer was het geen geel waard, ook al heeft de scheidsrechter er toch wel een aantal aan Hillegersberg gegeven. En aangezien de scheidsrechter er ditmaal 7 minuten bijtelde (o.a. vanwege de extra drinkpauze en de blessure van Mees) bleef het voor spelers en aanhang nog langer zweten. In de 92e minuut was de thuisclub er nog een keer heel dichtbij, toen de bal via de lat voor de voeten van een aanvaller belandde en Mees een flitsende redding met de voeten nodig had om de winnende van Hillegersberg te voorkomen. Eindelijk blies de scheidsrechter af en waren beide ploegen aan het eind van hun latijn. Maar voor Gouda was dat geen probleem, het beoogde resultaat was bereikt en dat voelde natuurlijk heel lekker dwars door de vermoeidheid heen!

Er valt wat te vieren, maar we zijn nog lang niet klaar; eerst volgende week naar Lekkerkerk