Honderdduizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam de botenparade van Pride Amsterdam bijgewoond. Daarbij deinde een boot van Roze Zaterdag Gouda mee door de Amsterdamse grachten.


De Canal Parade geldt als het traditionele hoogtepunt van het negendaagse festival.


‘Gouda’ was 1 van de 80 boten die mee mogen varen tijdens de wereldberoemde Canal Parade. In totaal hadden 140 organisaties zich aangemeld voor dit spektakel. Een speciale commissie beoordeelde alle inschrijvingen en op basis hiervan werd een selectie gemaakt van organisaties die zich het beste hebben gepresenteerd. De Gouda-Gay-boot behoorde tot de uitverkorenen.
,,De Gay Pride is voor ons als Roze Zaterdag Gouda, maar zeker ook voor de stad Gouda, een mooie manier om zichzelf te presenteren. Onze Gouda-Gay-boot is gezien door ruim een miljoen mensen. Een mooie opmaat naar het Goudse Roze Jaar 2018. We hebben lekker warm gedraaid en een goede Goudse indruk achterlaten”, aldus Nick Faken, woordvoerder van de Stichting Roze Zaterdag 2018 Gouda.
Faken en zijn man Jaco de Vries waren gisteravond nog prominent in beeld tijdens de speciale uitzending van de AvroTros. Daarbij schoof de Gouds-Gay-boot met Goudse vertegenwoordigers een aantal malen door het beeld.


De botenparade verliep goed, met mooi weer en honderdduizenden bezoekers. Dat zei woordvoerder Danny de Vries van Pride Amsterdam na afloop. Er waren geen noemenswaardige incidenten, op wat zakkenrollers na.
De stoet van tachtig boten ging zaterdag voor het eerst in de tegengestelde richting vanaf het Oosterdok naar het Westerdok. Dit moest voorkomen dat gaten in de optocht vielen. Volgens De Vries heeft deze strategie gewerkt.
Door de omkering kon de ingang van de Prinsengracht direct na de laatste boot worden afgesloten, zodat er geen stoet van kleine boten achter de officiële parade aan zou komen. Voorgaande jaren leidde die veelheid aan bootjes tot klachten van omwonenden.
Zondag zijn de laatste evenementen van Pride Amsterdam. Het festival wordt afgesloten met onder meer een feest op de Dam.