Werken in branches als bouwnijverheid en industrie horen bij de sectoren met het hoogste percentage aan arbeidsongevallen met langdurige afwezigheid tot gevolg. Een hoger risico op arbeidsongevallen zou zeker een hoger salaris opleveren, zou men wellicht denken, maar wat blijkt, is dat dit in het algemeen niet het geval is. Dat komt naar voren in een nieuwe arbeidsmarktstudie van vacature-zoekmachine Adzuna.

De studie die in maart 2018 werd uitgevoerd, analyseerde de laatste cijfers rond arbeidsongevallen van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag en Adzuna’s eigen data over geadverteerde salarissen in Nederlandse vacatures. De vaakst voorkomende oorzaak voor arbeidsongevallen met langdurig verzuim is volgens het CBS: uitglijden, struikelen of vallen, bijvoorbeeld bij hoveniers, dakdekkers of constructeurs.

Mensen die zoeken naar de hoogste lonen in een risicoberoep, kunnen het best naar beroepen als constructeur kijken waarvoor het gemiddeld bruto aangeboden jaarsalaris € 1351 boven het landelijk gemiddelde ligt van € 35.670 per jaar. De meeste andere andere beroepen in de gevaarlijkere branches krijgen echter minder hoge salarissen. Hoveniers krijgen gemiddeld € 28.682 aangeboden, dakdekkers € 27.468, lassers € 27.789 en assemblage-medewerkers € 25.573.

,,Werknemers die hopen op een bijkomende vergoeding wanneer ze op zoek gaan naar risicovollere beroepen, gaan meestal teleurgesteld worden. De premie voor het werken in gevaarlijke omstandigheden is vaak laag of onbestaand. Wij raden aan, als je bereid bent om een baan aan te nemen met een hoger risico op ongeval, dan zeker een salaris te onderhandelen dat strookt met het genomen risico”, zegt Thomas De Schuyter namens Adzuna.

Kijk op deze link voor de gevaarlijkste banen.