Gerben Budding wordt met ingang van 1 juli de nieuwe hoofdorganist van de Goudse Sint Janskerk. Dat heeft het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Kerk Gouda bekend gemaakt. Tegelijkertijd wordt Budding ook aangesteld als stadsorganist van Gouda. Een functie die automatisch verbonden is aan de functie van hoofdorganist van de Sint Jan.

Budding is geen onbekende in het Goudse, want naast organist is hij ook actief als koor- en orkestleider. Zo is Budding onder meer dirigent van het Goudse orkest Intermezzo en de Goudse Christelijke Oratoriumvereniging ‘Laus Deo’.

Budding, nu nog onder meer hoofdorganist van de Grote Kerk in Gorinchem en Stadsorganist van dezelfde stad, volgt per 1 juli Christiaan Ingelse op. Ingelse is ruim dertig jaar organist geweest. Ingelse die op 30 juni na een periode van dertig jaar afscheid zal nemen.

In de benoemingsprocedure werden uit de 22 ontvangen sollicitaties uiteindelijk 5 kandidaten toegelaten tot het proefspel voor een adviescommissie van professionele kerkmusici bestaande uit Bas de Vroome, Jan Hage en Gerrit Christiaan de Gier. Op basis van de eindbeoordeling werd Gerben Budding (1987) uit Rhenen unaniem voorgedragen voor benoeming.

In de Sint Janskerk zal Buddingh onder meer het 3-klaviers Moreau-orgel uit 1736 bespelen tijdens de kerkdiensten van de Protestantse Kerk Gouda. Ook zal hij als lid van de muziekcommissie van de Stichting Goudse Sint Jan mede invulling geven aan de jaarlijkse concertserie waarin de hoofdorganist traditiegetrouw het openings- en het slotconcert voor zijn rekening neemt. Het openingsconcert van de serie voor dit jaar zal op 30 juni worden ingevuld door Christiaan Ingelse. Het slotconcert op 25 augustus wordt verzorgd door Gerben Budding.

Inmiddels is in overleg met direct betrokkenen het afscheid van Christiaan Ingelse als hoofdorganist ingepland. Op zaterdag 30 juni zal Christiaan een afscheidsconcert in de Sint Janskerk geven en zal er aansluitend een receptie zijn. Op zondag 1 juli a.s. zal in de ochtenddienst worden stilgestaan bij het afscheid en is er na de dienst gelegenheid voor de gemeente om Ingelse en zijn vrouw Anneke persoonlijk de hand te drukken.