Na een lange en enorm diepe dip is de woningmarkt uit z’n schulp gekropen. We zijn met z’n allen  optimistischer over de economie en die lijn zie je ook terug in het aantal woningverkopen. Door gunstige huizenprijzen en de historisch lage rente overwegen veel mensen om over te gaan tot de aankoop van een (ander) huis.
Het is  nu een uitstekende tijd om uw eerste huis of uw volgende huis te kopen. De hypotheekrente is momenteel zeer laag. De grafieken van de afgelopen jaren laten een flinke daling van de hypotheekrente zien.
Na een diepe recessie van meer dan vijf jaar liggen de huidige huizenprijzen gemiddeld twintig procent lager dan op het hoogtepunt van medio 2008. Je zou kunnen zeggen dat de enorme luchtbel die in de woningmarkt zat, verdwenen is. Hierdoor hebben de huizen weer een meer realistische waarde. Voor de kopers is dat een positieve ontwikkeling. De huidige huizenprijzen zijn aanzienlijk gunstiger dan de afgelopen jaren, dus wat dat betreft is er geen beter moment om te kopen dan nu.
Aan de andere kant hebben we te maken met strengere leennormen voor het verkrijgen van een hypotheek. Je moet steeds meer eigen geld inbrengen bij de aankoop van een huis en de hypotheekrente aftrek wordt steeds verder versoberd. Als je het mij vraagt allemaal goede ontwikkelingen om meer stabiliteit in de woningmarkt te brengen.
Maar wat doet het met onze huizenprijzen de komende jaren? De verwachting is dat de huizenprijzen niet weer zo snel zullen stijgen als voor de crisis. Wanneer je dus besluit om over te gaan tot het kopen van een woning, ga er dan vanuit dat je minimaal vijf tot tien jaar in de woning moet blijven wonen. Een woning kopen en snel weer verkopen met een flinke winst is er niet meer bij, uitzonderingen daargelaten uiteraard. Probeer dus een reële inschatting te maken hoe jouw leven er de komende jaren uitziet, zodat je hier rekening mee kunt houden bij de keuze van je woning.
Kijken we puur en alleen naar de hypotheekrente dan is dit hét moment om een huis te kopen. De rente is nog nooit lager geweest dan op dit moment. De kans dat we dit ooit weer meemaken, schat ik niet zo hoog in. Ondanks dat de verplichte aflossing op basis van annuïteiten of lineair voor een extra maandlast zorgt, komen de totale netto maandlasten nog steeds ontzettend laag uit.
Zijn er dan ook nadelen aan het op dit moment kopen van een huis? Ja natuurlijk zijn die er. Al wegen die wat mij betreft niet op tegen de voordelen. Ik ben benieuwd welke overwegingen er allemaal bij jou spelen. Ik zet ze graag met je op een rijtje…

­