'Gemeente Gouda, ga er alsjeblieft wat mee doen...'

26 July 2018, 09:25 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Stralend kunstgras en fleurige (nep)bloemen moeten voorkomen dat we afval naast de ondergrondse container plaatsen. In veel steden werkt dat al. Opgefleurde vuilcontainers voorkomen daar afvaldumping. Dat schreeuwt om navolging. Zeker ook in Gouda. Dankzij Manon Vonk heeft Gouda nu ook een proeftuintje en opfleuractie, aan de Ferdinand Huyckstraat. En staat 'opgeruimd' netjes. 'Gemeente Gouda, ga er alsjeblieft wat mee doen...', zo roept Manon, voorzitter van de zogeheten blokjeswoningen, de gemeente op om tot eenzelfde actie over te gaan.

Manon was het bijplaatsen van afval naast de container in haar straat meer dan zat. Ze ondernam zelf actie en kocht een stuk kunstgras en kunstbloemen. Ze hoopt met de opfleuractie wat normen en waarden bij te brengen. En dat haar initiatief navolging krijgt in de Goudse straten.







'Als er een afvalzak of kartonnen doos naast staat, dan zal hij wel vol zijn. Dat denken Gouwenaars vaak als er naast de ondergrondse container afval is geplaatst. En dat denken de volgende tien inwoners dan ook. Resultaat: een berg restafval, papier of karton naast de ondergrondse container die vaak voor slechts 25% gevuld is, zo blijkt uit onderzoek.

Stralend kunstgras en fleurige (nep)bloemen moeten voorkomen dat Gouwenaars afval naast de ondergrondse container plaatsen. Want zo’n kleurige grasmat rond de afvalcontainer is te mooi om afval op te plaatsen. ,,Je moet ook wel een erg grote hufter zijn, wil je het hier naast plaatsen", zo reageerde een Goudse buurtbewoner.

Een proef met plastic tuintjes rondom vuilcontainers in Rotterdam-Zuid is zeer geslaagd te noemen. Sinds er kunstgras en nepbloemen naast staan, wordt er minder vuilnis naast gedumpt, zegt de gemeente Rotterdam. In onder meer de Tarwewijk was het dumpen van afval een groot probleem. De gemeente probeerde daar op een ludieke manier iets aan te doen. Ook werd het vuil vaker opgehaald en is meer gecontroleerd. Sindsdien merken buurtbewoners dat er geen, of in ieder geval veel minder, afval naast de bakken wordt gedumpt. Na drie maanden was het aantal zakken naast een vuilcontainer afgenomen met 85 procent.

Andere gemeenten nemen de Rotterdamse werkwijze over. Gouda ook?

Bron: Gouda schoon, heel en veilig.