In de eerste dagen van de komende week krijgen we tamelijk zonnig herfstweer. In de nacht naar dinsdag daalt de temperatuur in de Goudse regio voor het eerst dit seizoen naar een negatieve waarde. In de nacht naar woensdag volgt een herhaling en kunnen we hoogstwaarschijnlijk de tweede vorstdag van het seizoen noteren. In Gouda zal de minimumtemperatuur rond -1 graad Celsius uitkomen. Ook overdag is het fris met 8 graden Celsius, normaal is een graad of 11!
Vandaag hebben we na een frisse start van de daglichtperiode. Er is overdag een mix van zon en stapelwolken. Het blijft zo goed als zeker droog. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind (2 tot 3 Beaufort) wordt het opnieuw 10 graden Celsius in de Goudse regio.
Vanavond daalt de temperatuur als een baksteen en in de nacht naar dinsdag gaat het in het Groene Hartgebied op uitgebreide schaal licht vriezen. Met een minimumtemperatuur van -1 graad Celsius wordt het de koudste nacht van de herfst tot dan toe. Op beschutte plaatsen kan het zelfs -3 graden Celsius worden! Omdat er zeer weinig wind (Zuidoost – 1 Beaufort) staat is de kans op mist(banken) tamelijk groot.
Morgen is het vrij zonnig en droog. De wind waait naar het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 1 tot 3 Beaufort. De meeste wind in de middaguren. Het wordt maximaal 9 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen, vrij koud voor de eerste decade van november, normaal is het een graad of 11 als maximumtemperatuur.
In de nacht naar woensdag is er tijdelijk sprake van windstilte, aan het eind van de nacht steekt er een zeer zwakke noordoostenwind (1 Beaufort) op. In de loop van de nacht neemt de bewolking weliswaar toe, maar tijdens brede opklaringen kan het in de Goudse regio nog flink afkoelen. De minima komen in de Goudse regio opnieuw rond of iets onder het vriespunt uit. Aan de grond (op klomphoogte = 10 cm.) kan het nogmaals licht vriezen.
Woensdag wordt eveneens een tamelijk koude novemberdag. Overdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. Bij (zeer) weinig wind (Noordoost – 1 tot 2 Beaufort) wordt het hooguit 9 graden Celsius.
Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en valt er van tijd tot tijd regen. Ook neemt de wind aanzienlijk toe. De temperatuur vertoont een stijgende lijn. De kans op nachtvorst neemt daardoor flink af en overdag stijgt de temperatuur naar 13 graden Celsius rond het volgend weekend.
Na volgend weekend kan een depressie wel eens voor zeer veel regen gaan zorgen, dit met name op dinsdag. Het is nog even afwachten of dit werkelijkheid gaat worden.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda