Huizenprijzen gaan door het dak

mainImage
Huizenprijzen gaan door het dak

De woningmarkt trekt steeds verder aan, omdat er in grote delen van Nederland sprake is van een tekort aan te koop staande huizen. Niet eerder zijn woningen relatief zo vaak boven de vraagprijs van de hand gedaan als in het afgelopen kwartaal. Volgens makelaarsorganisatie NVM is er voor huizenzoekers eigenlijk alleen in noordoost-Groningen nog een ruime keus.

Een overzichtskaart laat zien dat de echt overspannen woningmarktregio's vooral in de Randstad liggen.

Minder huizen die te koop staan betekent natuurlijk ook dat er minder huizen worden verkocht. Het aantal transacties op de woningmarkt loopt landelijk nu al een jaar lang terug. Bij de NVM aangesloten makelaars verwisselden afgelopen kwartaal ruim 38.600 woningen van eigenaar, bijna 11 procent minder dan een jaar eerder. Hun woningaanbod was ruim een derde lager met 48.300 stuks.

De huizenprijzen gaan wel steeds verder omhoog. Zelfs in het al zo dure Amsterdam was de laatste maanden sprake van een fikse prijsstijging. De gemiddelde koopsom in Nederland is op jaarbasis met ruim een tiende toegenomen naar een record van 288.000 euro. Een derde van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht.

,,De consument is de dupe, de starters voorop'', concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. ,,Ik blijf daarom pleiten voor een versnelling en verhoging van de nieuwbouwproductie. Die opgave is immens en blijft op dit moment achter.''

In mei ondertekende de NVM samen met negen andere woningmarktpartijen de Nationale Woonagenda van het kabinet. Speerpunt daarin is het verhogen van de bouwproductie naar minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen in de periode tot 2025. Volgens Jaarsma is dat eigenlijk nog niet genoeg. Jaarlijks 85.000 nieuwbouwwoningen neerzetten zou beter zijn om het grote woningtekort terug te dringen.


Foto: Digitaal Dagblad