Geen doorstart aannemingsbedrijf Th. J. Van Dijk

mainImage
Geen doorstart aannemingsbedrijf Th. J. Van Dijk

Het Goudse aannemingsbedrijf Th. J. Van Dijk B.V. maakt na het faillissement van eind vorig maand geen doorstart en sluit vandaag voor de laatste keer en definitief haar deuren. Daarmee komt er een absoluut einde aan het 111 jaar oude Goudse bedrijf.

,,We hebben geprobeerd een doorstart te maken en met de nodige partijen gesproken. Maar het is niet gelukt", zo concludeert directeur Maarten van Grieken van aannemersbedrijf Th. J. van Dijk BV. ,,Je moet daarbij een honderd procent goed gevoel hebben. Het is helaas niet gelukt... Dan moet je de knoop doorhakken. Je kunt je mensen niet in ongewisse laten. Het is daarmee over en sluiten. Heel triest. Maar het is niet anders...

Het Goudse aannemingsbedrijf werd woensdag 30 mei door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Zo is op te maken uit het faillissementsdossier.nl.

Na de crisis van voorgaande jaren, deden een faillissement van een installateur en een fors ziekteverzuim onder het personeel, het 111 jaar oude Goudse bedrijf de das om.

,,Met de bouwcrisis hebben we flinke klappen gekregen. Die hebben we kunnen opvangen. We hebben het overleefd. En dan ga je ervan uit dat alles weer op zijn pootjes terecht komt. Maar door een aantal tegenvallers, is ons dat niet gelukt", vertelt Van Grieken.

,,Door het faillissement van een installateur vorig jaar liepen we een fikse schadepost op. Ook het ziekteverzuim onder het personeel vorig jaar groot. Dat konden we er allemaal niet bij hebben. Tel daarbij op dat de prijzen in de bouw omhoog schieten. Zeker ook voor de materialen. En die verhogingen kun je in veel gevallen niet met je klanten verrekenen. Zeker niet als het om uitgesteld werk gaat. En als je dan ook nog problemen krijgt met je leveranciers, die niet meer aan je willen leveren, dan zit je op een gegeven moment in een neerwaartse spiraal", ervaart Van Grieken die volgend jaar zijn vijftig jarig jubileum bij zijn bedrijf had willen vieren.

,,Het is echt heel jammer. We hebben een mooi bedrijf met vaklui. Voldoende klanten. Een goede en grote ordeportefeuille. We leveren mooi en goed werk af. Knoeien nooit. Hebben een goede reputatie. Maar uiteindelijk en onder de streep zegt dat allemaal niet zoveel".

Mr. Jan Dorrepaal is als curator aangesteld.  Dorrepaal voerde de afgelopen weken met algemeen directeur Van Grieken de nodige gesprekken over de (lopende) gang van zaken. De werkzaamheden worden vooralsnog voortgezet. Met de weken respijt, kunnen de lopende klussen worden afgerond. ,,Ja we hebben de tijd gekregen om alles af te maken en af te ronden. Zo ook de verbouwing van het V&D gebouw. En dat is fijn. Voor een klant is het ook lastig om halverwege de klus naar een andere aannemer te moeten overstappen."

Het faillissement heeft dus geen gevolgen voor de projecten, waarmee het bedrijf is verbonden. Uiteraard wel voor de werknemers. Met het faillissement van Van Dijk verliezen 22 medewerkers hun baan. Velen van hen kunnen zo weer aan de slag, verwacht Van Grieken: ,,Er zijn zat Goudse bedrijven die zitten te springen om kundig personeel. En die hebben wij in huis."

De meesten werknemers hebben inderdaad inmiddels al weer een andere baan gevonden. ,,Op drie na. Die willen wat meer bedenktijd. De rest is allemaal onder de pannen. Tja, dat had je een jaar geleden natuurlijk ook niet verwacht..."

,,Wat ik zelf ga doen?, zo herhaalt Van Grieken de vraag. ,,Nadenken en kijken hoe we en ik hier verder uitkomen. En daarna werk zoeken. Waarschijnlijk als kleine zelfstandige, als bouwkundige in de consultancy. Nee, ik ga niet meer verder als aannemer.... Dat gaat 'm niet meer worden..."

'Wat een ramp voor directie en personeel van dit oer Goudse bedrijf, dat altijd klaarstond om Goudse cultuur en sport te ondersteunen', zo reageerde een van onze lezers op het nieuws van eind mei.

Ruim 100 jaar
Bouw- en aannemingsbedrijf Th.J. van Dijk BV bestaat al 111 jaar. De (hoofd)activiteit van Aannemingsbedrijf Th. J. Van Dijk B.V. is algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en projectontwikkeling. Het bedrijf heeft met haar jarenlange ervaring een goede reputatie opgebouwd in het Groene Hart en ver daarbuiten. Van Dijk is actief in de woning-, civiele- en utiliteitsbouw en onderscheidt zich in service en kwaliteit.

Het bouwbedrijf adviseert particulieren en ondernemers over oplossingen voor bouwvraagstukken en weet deze ook als geen ander in de praktijk te realiseren. Daarbij maakt het niet uit of het nu om nieuwbouw-, verbouw, renovatie-of onderhoudsprojecten gaat. Van Dijk heeft oog voor zowel de ethische als de constructieve kant van een bouwproject en past als het even kan duurzame oplossingen toe.


Foto: Digitaal Dagblad