Banken flexibeler met verstrekken krediet

mainImage
Banken flexibeler met verstrekken krediet

Voor het eerst sinds begin 2015 hebben Nederlandse banken de voorbije maanden de richtlijnen voor het verstrekken van bedrijfsleningen versoepeld. Bij de aanvraag van dit soort leningen bij banken was in het derde kwartaal van dit jaar sprake van een verdere stijging, zo blijkt uit een kwartaalrapport van de Europese Centrale Bank (ECB).

Circa 26 procent van de Nederlandse banken meldt per saldo een versoepeling van de acceptatiecriteria voor leningen aan bedrijven. De versoepeling geldt voor alle soorten bedrijfsleningen, dus zowel aan het midden- en kleinbedrijf als aan grote ondernemingen. Ook geldt dit voor kort- en langlopende leningen.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wijst op de factoren voor de versoepeling waaronder de concurrentiedruk. Verder lopen banken in doorsnee minder risico, wat ook bijdraagt aan de toegeeflijkheid. Behalve voor Nederland geldt de versoepeling ook voor banken in Duitsland, Spanje en Italië.

De huidige lage rentestanden en de hoge financieringsbehoefte zorgden uiteindelijk voor een aanhoudende groeiende vraag.


Foto: Digitaal Dagblad