‘Het Geheim van de Meester’ wordt op vrijdag 3 november in De Goudse Schouwburg onthuld. Naast de presentatie van het prachtige boek vindt er ook een gelijknamig theatercollege plaats. Dit naar aanleiding van het tv-programma Het Geheim van de Meester (met onder andere Jasper Krabbé en kunstenares Charlotte Caspers en restaurator Michel van de Laar) waarin de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst aan bod kwam.
‘Het Geheim van de Meester’ onthult de verborgen verhalen achter lagen verf en vernis.
Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer draagt bijvoorbeeld helemaal geen parel, maar wat dan wel?
Waarom zie je Vincent van Gogh nooit lachend op een zelfportret staan?
Is DNAonderzoek eigenlijk mogelijk op een haar van Rembrandt?
Wat heeft Mondriaan met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen?
Waaraan dacht de muze van Carel Willink tijdens het poseren?
Is het oudst bekende schilderij van Frans Hals eigenlijk wel door Frans Hals geschilderd?
En was Jheronimus Bosch een genie of onder invloed van drugs?
Een team van experts onthult in ‘Het Geheim van de Meester’ met behulp van röntgenonderzoek, infraroodopnamen, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende geschiedenis achter veertien meesterwerken. In navolging van het gelijknamige tv-programma schetsen auteur Mark Zegeling en programmamaker Marc Pos een beeld van beroemde schilders met een uitzonderlijk talent die de kunstgeschiedenis een beslissende wending gaven.

Het Geheim van de Meester, het boek
‘Het Geheim van de Meester’ verschijnt op 24 oktober 2017 | Spraakmakende verhalen achter veertien van Nederlands grootste meesterwerken | Gebaseerd op het gelijknamige tv-programma van AVROTROS | Hollandse meesters met infrarood en röntgen onderzocht en door een team van experts opnieuw gereconstrueerd | Van Rembrandt tot Carel Willink en van Frans Hals tot Mondriaan | hardcover met lint | luxe uitvoering | afmeting 24 x 30 cm | 320 pagina’s full color | 34,95 euro | isbn 978-90-819056-71 | meer info: www.geheimvdmeester.nl | info@markmedia.nl

Het boek ‘Het Geheim van de Meester’ leest als een waargebeurde detective. De uitkomsten van het technisch onderzoek leiden tot spectaculaire reconstructies die in het museum naast de originele schilderijen worden gehangen. Zoek de verschillen en ontdek zelf het Geheim van de Meester!

Officiële presentatie van het boek is op maandag 6 november in Den Haag (Kon. Schouwburg).

Voor meer informatie: www.geheimvdmeester.nl

Het Geheim van de Meester, het theatercollege
In 2016 maakte Nederland kennis met het AVROTROS-programma HET GEHEIM VAN DE MEESTER, waarin de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst aan bod kwam.

In het programma reconstrueren Jasper Krabbé en het team van experts, bestaande uit kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman  Berd Visscher, de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Hierbij zetten ze alles op alles om precies te doen wat de meester deed en zo dicht mogelijk bij zijn stijl, techniek, belevingswereld en tijdsgeest te komen.

 Het team en de gereconstrueerde meesterweken uit seizoen 1 en 2 komen nu naar de theaterzaal. Tijdens HET GEHEIM VAN DE MEESTER COLLEGE vertellen Jasper Krabbé en de experts live, geïllustreerd door de werken uit het tv-programma, met verdiepende en exclusieve informatie hoe zij de meesterwerken tot leven hebben gebracht. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen én om de kunstwerken van dichtbij te bekijken. AVROTROS maakt opnames van deze interactieve ontmoetingen met het publiek.

Alle veertien werken uit seizoen 1 en 2 staan tijdens het theatercollege centraal en zullen allemaal te zien zijn. Wilt u de opnames bijwonen? Kijk op avrotros.nl/webshop voor meer informatie en kaartverkoop.

 Deze voorstelling is een GOUDEN KEUZE van directeur Nel Oskam:
‘Ik vind Jasper Krabbé zo open en bevlogen vertellen over kunst, dat ik gewoon aan zijn lippen hang. Zelfs al is het alleen maar op TV, laat staan straks live in ons theater. Ja, zijn bevlogenheid maakt dat hij ons publiek zal imponeren.’

Zie ook www.goudseschouwburg.nl/Het_Geheim_van_de_Meester/Jasper_Krabbe/